close
LifeStyle

Умерената консумация на алкохол е полезна за сърцето

vino-praznik

Умерената консумация на алкохол може да бъде от полза, поне що се отнася до сърцето. Тази теория е подкрепена от близо 100 различни проучвания сред голяма група хора. В тях се установява, че тези от тях, които консумират алкохол в умерени количества, са склонни да имат по-малко сърдечносъдови проблеми и са по-малко склонни да достигнат до фатален изход, вследствие на сърдечно заболяване.

Ключовата дума тук е „умереност“. Алкохолът може както да бъде от полза, така и да навреди, тъй като прекомерната му консумация крие риск от проблеми с черния дроб и психологически и поведенчески нарушения, които вредят на здравето.

По време на последното проучване в областта изследователите изтъкват начин, по който алкохолът може да бъде полезен за сърцето, като поддържа нивата на „добрия“ холестерол високи.

В проучването участие взимат повече от 80 хил. възрастни китайци, които отговарят на въпроси относно с навиците им, свързани с алкохола. Те дават кръвни проби за анализ през 6-годишния период на проучването. Така се измерват нивата на HDL холестерола, както и маркерите на възпалението и чернодробната функция.

Тези, които съобщават за консумация на умерени количества алкохол – около едно питие за жените и две за мъжете, имат най-високи нива в HDL холестерола. С напредването на възрастта нивата на „добрия“ холестерол започват да се понижават, но сред тези, които умерено консумират алкохол, се оказва, че процесът е забавен. Сред участниците, които се въздържат или пият в по-големи количества, не се наблюдава тази полза.

В действителност от данните става ясно, че консумацията на алкохол може да помогне за намаляване на риска от сърдечни нарушения, като не бива да се забравя ключовата дума – „умереност“.

Данните на проучването са представени по време на срещата на Американската сърдечна асоциация в Ню Орлиънс в САЩ./puls.bg