close
България

Успешно приключи проектът за укрепване на свлачището на селище Качулка

2 (2)

Приключиха укрепителните дейности на свлачището в селище Качулка. Днес инспекция на място направи кметът Стефан Радев, който подчерта необходимостта от укрепването му, тъй като е заплашвало единствения път към постройките към „Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост“.

С изградената контролно-измервателна система ще се извършва задължителен мониторинг и ще се следи за евентуални деформации или активиране на процеси в обсега на свлачището. Укрепването с габиони и изградените отводнителни съоръжения са изпълнени по съвременни методи в съответствие с инвестиционния проект.

„Много добро изпълнение на проекта. Надявам се да се придържаме към това качество, изпълнявайки инфраструктурни проекти на територията на общината“, заяви кметът Стефан Радев на провелата се след това заключителната пресконференция, свързана с укрепителните дейности. Той посочи също, че Общината работи и за изготвяне на проект за укрепване на свлачището в село Сотиря, което е в пъти по-голямо и представлява опасност за местното училище.

Дейностите по проекта за свлачището в Качулка представи ръководителят на екипа инж. Снежана Кънева. Те включват проектиране, строително-монтажни работи и геоукрепителни мероприятия. По думите й превенцията и противодействието на свлачищните процеси за ограничаване риска, са изпълнени в срок, както са разписани в Приоритетна ос 4 на ОП „Околна среда“ и с необходимото качество.

Проектът „Укрепване свлачище SLV 20.07613-09 на територията на ДПЛУИ–селище Качулка, (бивше селище Качулка), Община Сливен“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Дейностите по него стартираха през месец август миналата година.