close
LifeStyle

Фризьорка от Пазарджик с опит да влезе в книгата с рекордите на Гинес

frizurka

Една българска коафьорка – Ваня Иванова от Пазарджик, ще атакува тази неделя „Гинес“, като ще направи опит да подобри световния рекорд за „Най-много вдигнати коси за 8 часа“.

В рамките на тези 8 часа Ваня трябва да направи 305 официални прически, което означава, че на глава се падат по 1 минута и 30 секунди. За обикновения човек да „вдигаш“ коси 8 часа нонстоп, с пределна съсредоточеност и издръжливост, на която може да завидят дори бегачите маратонци, с невероятна дисциплина и всичко това – под стресовите камери, фотообективи и десетки вперени погледи сигурно е „кауза пердута“. Но Ваня вече 6 години се готви за този свой паметен ден. Защото точно преди 6 години фризьорката прочита статия за постижението от 319 прически на рускинята Анна Михайлова, направени за 12 часа. И решава, че един ден ще „бутне“ рекорда на рускинята. Който впоследствие се оказва лъжлив. Така една мечта, подплатена през годините с тренировка на психиката, с изграждане на сръчности и професионален опит, е на път да стане реалност.

Мястото на зрелищното събитие е спортната зала „Васил Левски“ в Пазарджик тази неделя от 8 до 16 часа. Там Ваня, екипът й от 15 души и над 120 момичета и жени доброволки ще се опитат да превърнат една мечта и много труд и амбиция в нещо измеримо и значимо от 8 до 16 часа. „Знам, че го мога, защото имам бързината, защото се оказа, че мисля правилно“, заяви Ваня Иванова. „Получавайки инструкциите от Гинес, разбрах, че на 90% всичко, което си представях и за което си задавах въпроси, се оказва вярно. Трябва да съм благодарна на Анна Михайлова, защото благодарение на нейната лъжа аз съм станала наистина много бърза!“, твърди фризьорката от Пазарджик. Тя не се притеснява за възможностите и шансовете си и дори се шегува, че по-скоро „Гинес“ трябва да се притеснява от нея. Признава, че събитието е мащабно, че сама няма как да се справи, затова е благодарна за подкрепата на собственика на „Кристиан оф Рома“ Елена Кристиано, която я е подкрепила в начинанието. „Тук не става въпрос лично за мен, а това събитие всъщност показва каква нация сме – дали сме задружни, дали можем да работим в екип“, казва още коафьорката.

За Ваня това е нейната Олимпиада. Олимпиада с 3500 фиби и лак, в която нито един кичур не трябва да виси! И ако има една секунда разминаване, „Гинес“ ще я отхвърли. Таймери, съдии, снимане под специфичен ъгъл – в неделя всичко ще бъде важно. Най-важното обаче е да я подкрепим – така както направиха многобройните ученички от Икономическия техникум в Пазарджик, чиито коси ще бъдат оформени в кок и всички останали доброволки. А Ваня също ще подкрепи един спортист – Георги Огнянов, който е получил тежка травма в гръбначния стълб и за когото ще бъдат средствата от изготвения от нея и екипа й Календар за 2017 година. Както се случва през последните 5 години, опитът й да счупи рекорда ще бъде съчетан с благотворителността. Той ще се продава благотворително на самото събитие на 4 декември.

Ваня смята, че независимо дали ще успее, или ще се „провали“, при всяко положение е победител. „Защото зад гърба ми има страшно много хора, които ми доказаха, че човек трябва да вярва и да не се отказва, независимо от обстоятелствата“, казва тя. Претендентката за Гинес се гордее със своя дядо, който е възпитал у нея тази желязна дисциплина. Вярва в себе си и силите си и очаква още по-сериозна подкрепа от всички, които в неделя ще дойдат в спортна зала „Васил Левски“. Входът е свободен. /trud.bg