close
България

Всички министри от правителството в оставка в Столичното следствие

stolichko-sledstvie

Всички министри от правителството в оставка ще дават днес и утре показания в Столичното следствие за неприсъственото решение за бартера на ваксини между България и Турция. Това каза за предаването ни „Преди всички“ по БНР говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и подчерта, че призоваването не е свързано с политическата обстановка:

Няма проблем по този начин да се вземат решения от МС, но за нас е важно, кой министър, по какъв начин и с какви документи е бил мотивиран, за да даде съгласие за вземането на това решение. Всъщност, проблемът и престъплението, което е извършено от министър Москов е, че той не е спазил българския закон. Според нас е трябвало да има достатъчно мотиви за това, че това е единственият начин, по който може да се осигури изпълнението на имунизационния календар. Според нас е имало и други възможности.

Министрите ще обясняват пред разследващите как е взето решението от 28 май 2015 година, с което е одобрено дарението, така че България и Турция да се снабдят с ваксините, необходими за нуждите на имунизационните календари на двете страни.

По-рано говорителят на главния прокурор категорично отрече разследването да има връзка с оставката на правителството. Тя обясни, че прокуратурата е била готова с обвиненията още през септември:

Всички вие сте свидетели на това, че през цялата кампания имаше често предупреждения от различни медии, нека така да го кажа, за това, че се готви „Костинброд 2“. Факт е, че ние действаме със силата на доказателствата, но решихме да се извършат явните действия по привличане на лицата като обвиняеми, след като приключи кампанията, за да няма какъвто и да е политически отпечатък нашата работа.

С обвинения от вчера вече са здравният министър в оставка Петър Москов, заместникът му Адам Персенски и служителят във фирма „Бул био“ Росен Алексиев.

Според информация на „Хоризонт“ призовки за днес със сигурност имат вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев и екоминистърът Ивелина Василева. /БНР