close
България

Кметът на Сливен: Електронното управление няма алтернатива

stefan-radev

„Аз съм убеден, че електронното управление няма алтернатива. То ще реши много от натрупаните негативи, които има срещу администрацията и стереотипи в мисленето на хората за това, че администрацията е нещо, което стои и нищо не прави”. Така кметът на Сливен Стефан Радев коментира журналистически въпрос за готовността на община Сливен за електронно правителство.

Според него добре би било да можем да изведем община Сливен на предни позиции, заради ресурсите с които разполагаме. „Само преди два месеца на официалния сайт на общината качихме Географската информационна система. Гражданите имат достъп до цялата информация за общинската собственост, териториалното селищно устройство, регулацията на територията на общината, кадастъра. Смея да твърдя, че е една от най-добрите системи в България, разработена изцяло с ресурси на общината, без да ползваме някакво финансиране или външни консултации по този въпрос. Имаме идея за още повече навлизане на електронните услуги. Все още подменяме доста остарели компютри, така че да сме готови с това, което може да се предлага по електронен път”, посочи Радев.

Кметът на Сливен сподели впечатленията си от постигнатото на Естония в областта на електронното управление, на осмислянето на обществените пространства, на взаимодействията на администрацията с хората. В началото на седмицата Радев посети Естония с делегация по линия на Комитета на регионите на ЕС. „Ще направим един анализ на това какво можем да направим, какво можем да си позволим, защото всичко, което може да се върши по електронен път там се върши. От управлението на транспорта, до това, което наричаме умни градове. Управлението на екологичните системи, всеки може да се запознае, всеки може да види как работи, да подаде заявление и да получи по електронен път услуга. Всички използват личните си карти като електронен подпис”, каза още кметът на Сливен.