close
България

Красимир Добрев е носителят на награда ,,Добри Чинтулов” за 2020 г.

obtshina-sliven

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов” определи за носител на наградата за 2020 г. художникът Красимир Добрев. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Преподавателят по цветен етюд и сценография, беше предложен за носител на наградата от Съюза на българските художници и Съюза на артистите в България.

Красимир Добрев е роден през 1962 година в Сливен. Завършва живопис в Националната художествена академия през 1988 г. при проф. Петър Михайлов и един от най-провокативните и креативни творци в съвременното изобразително изкуство. Доцент е по цветен етюд и рисуване в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив. Работи в областта на живописта, графиката, хепънинга, пърформънс, илюстрация, рисунка, сценография, видеоарт, скулптура, концептуал арт, видео арт, манипулацията и др. В творческата му биография се отличават редица самостоятелни изложби. Участва активно в национални и международни пленери и симпозиуми, както и в почти всички общи изложби на Съюза на българските художници. Два пъти получава наградата „Сирак Скитник“ (1999, 2001). Лауреат е на различни награди от национални и международни изложби и конкурси.

Общо шест номинации за наградата „Добри Чинтулов“ бяха подадени в Община Сливен тази година. Националната художествена академия номинира проф. д-р Васил Рокоманов – художник-сценограф, преподавател и теоретик. Писателят, публицист и карикатурист Георги Ведроденски беше предложен от Съюза на независимите български писатели. Българската академия на науките предложи с отличието да бъде удостоен Георги Господинов – поет, писател и драматург. Илия Костов – режисьор, сценарист и писател, беше номиниран от Съюза на българските филмови дейци. Съюзът на българските музикални и танцови дейци номинира оперната певица Татяна Шиварова.

Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония в рамките на програмата за отбелязване на Празника на гр. Сливен – 26 октомври, Димитровден.