close
България

Над 1000 деца се включиха в проявите от програмата „Във вълшебния свят на приказките – 2019” на РБ „Сава Доброплодни” – Сливен

biblioteka sliven

От 18 до 28 март 2019г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, за двадесета поредна година се проведоха Дни на приказките по програмата „Във вълшебния свят на приказките“.

По традиция и тази година в библиотеката отвори врати приказен театър, който предложи на ученици от първи до четвърти клас от различни сливенски училища незабравими приключения с герои от любими детски книги. Тази година децата се срещнаха с героите на големите български писатели Станка Пенчева и Йордан Радичков.

Увлекателните разкази и приказки на Йордан Радичков са любими четива за поколения български деца. Първата му детска книга е сборникът “Шарена черга”. Следват историите с врабчета от книгата “Ние, врабчетата”, а за сборника с приказки “Малки жабешки истории” през 1996г. Радичков е награден с най-престижната международна награда за детска литература “Ханс Кристиан Андерсен” и името му е вписано в Почетния списък на Международния съвет на детската книга.

Талантливата българска поетеса Станка Пенчева създаде за децата книгите: “Мили бате” – писмата на дакелчето Джери до верния му приятел Мишо и “Зелената Жози” – забавен разказ за малката жабка Жечка -певицата Жози, която след куп перипетии става звезда.

В Дните на приказките се включиха над 1000 деца от сливенските училища:  НУ „Васил Левски”, III ОУ „Д-р Иван Селимински”, V СУ „П. К. Яворов”, VII ОУ „П. Хитов”, IX ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, X СУ“ Йордан Йовков“, XI СУ „К. Константинов” и XII ОУ „Е. Багряна”. Представлението „Врабешки, жабешки и кучешки истории” по произведенията на Станка Пенчева „Зелената Жози” и „Мили, бате!”, и „Ние врабчетата” и „Малки жабешки истории” на Йордан Радичков предизвика много емоции, всеобщо веселие и смях. След представлението децата посещаваха Детския отдел на библиотеката и се запознаваха с несметното му книжно богатство. За над 300 от тях това беше и първо посещение в библиотеката. Жадни за нови приключения в приказния свят, те получиха първата си читателска карта и вече са и регистрирани читатели на Детския отдел.

В рамките на програмата „Във вълшебния свят на приказките” в РБ ”Сава Доброплодни” се проведоха и тържества „Аз съм вече грамотен” с първокласници от НУ ”Васил Левски” и XII ОУ ”Елисавета Багряна”. Наложената от няколко години традиция за провеждане в библиотеката на най-важния за първокласниците празник, събра деца и родители и ги обедини около идеята, че любовта към хубавата книга се изгражда от най-ранна детска възраст, че любовта към четенето е в основата на успеха за цял живот.

За организаторите на тези празници, от регионалната библиотека, остава удовлетворението от свършеното и предизвикателството да увличат с нови инициативи все повече деца в чудно пътешествие в царството на книгите.