close
България

Седмица, посветена на любовта в РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен

biblioteka sliven

Какво е любовта? Любовта е най-красивото нещо в човешкия живот. В състояние е да промени коренно света ни. Тя е вълшебното чувство, което дава възможност на слепия да прогледне, на отчаяния – да повярва, на тъжния – да се усмихне. Любовта е по-силна от смъртта. Тя е вечна – за нея няма граници и предели. Любовта е смисълът на живота ни. Тя е магията, раждаща живот. Любовта е бряг и вълна, суша и вода, усмивка и сълза, път и пристан. Без нея този свят би бил пуст и мрачен.

И тази година на това прекрасно чувство са посветени редица инициативи организирани от РБ ”Сава Доброплодни”. Замислени като провокация за осмисляне на празника „Св.Валентин“, който се счита за привнесен в България, проявите, включени в програмата, предизвикват интереса на все повече млади хора и желанието им да се запознаят с личните истории на български и световноизвестни творци вдъхновени от най-великото чувство, да споделят защо обичат празника и какво е за тях любовта, да се опитат да дадат обяснение за уникалното изпепеляващо, но и съграждащо чувство, съчетаващо копнеж, емоция, наслада, отдаденост, което просто идва и преобръща целия ти свят.

От 12 до 15 февруари 2019г., по предварително уточнен график, ученици от ПМГ „Д.Чинтулов”, ГПЗЕ „Захари Стоянов’, ХГ „Дамян Дамянов”, ПГИ „Проф.Д.Табаков”, НХГ „Д.Добрович”, Спортно училище „Д.Рохов”, ПГХТ „Акад.Н.Неделчев” и др. ще посетят проявите от програмата от Седмицата на любовта. В програмата е включена презентация разкриваща непознати моменти от живота и творчеството на световноизвестни художници, поети, писатели, музиканти, учени като Огюст Роден, Амадео Модилиани, Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Лудвиг ван Бетховен, Джон Ленън, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Александър Пушкин, Мария Кюри, Симеон Радев, Христо Явашев /Кристо/ и др. вдъхновени от любовта. Ще прозвучат български и световни литературни шедьоври вдъхновени и посветени на най-възвишеното човешко чувство,

За учениците е подготвена и анкета „Какво е любов?”, томбола с любовни стихове и изложба на ръчно изработени картички „валентинки“ посветени на празника.

На 14 февруари, всеки посетител на библиотеката също ще получи като дар свитък с прекрасно стихотворение посветено на любовта.