close
България

Шест са номинациите за наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов“

obtshina sliven

Шест номинации за наградата „Добри Чинтулов“ за 2020 г. са подадени в Община Сливен.

Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Националната художествена академия номинира проф. д-р Васил Рокоманов – художник-сценограф, преподавател и теоретик. Писателят, публицист и карикатурист Георги Ведроденски е предложен от Съюза на независимите български писатели. Българската академия на науките предлага с отличието да бъде удостоен Георги Господинов – поет, писател и драматург. Илия Костов – режисьор, сценарист и писател, е номиниран от Съюза на българските филмови дейци. Две предложения са внесени за Красимир Добрев – художник, преподавател по цветен етюд и сценография, – от Съюза на българските художници и Съюза на артистите в България. Съюзът на българските музикални и танцови дейци номинира оперната певица Татяна Шиварова.
Предстои заседание на обществената комисия за избор на носител на наградата, на което ще стане ясен носителят на приза за тази година.

Наградата е индивидуална и се връчва в навечерието на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден. На носителите се връчват почетен знак с образа на Добри Чинтулов, грамота на Община Сливен и парична премия в размер на 2 500 лв. Името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” се вписва в „Лауреатската книга” и на паметната дъска в къща музей „Добри Чинтулов”. Комисията по символика задължително предлага на Общинския съвет носителят на наградата „Добри Чинтулов” да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин”.

Сред носителите на наградата през годините са Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Николай Хайтов, Светлин Русев, Богомил Райнов, Дечко Узунов, Александър Морфов и много други изтъкнати дейци на българската култура и изкуство.