close
България

1300 деца поставиха началото на „Стара хартия за нова книга“ в Бургас

1

Началото на тазгодишното издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ беше поставено в Бургас на 8 септември в Приморския парк, пред Пантеона. Под надслов „Почисти и прочети“ близо 1300 малки екоактивисти от морския град предадоха заедно със своите родители 7,2 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 94 дървета, съобщиха организаторите на събитието. В замяна малчуганите получиха над 1500 книги, сред които беше и новото специално издание на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“. Кампанията се проведе с подкрепата на Община Бургас и Регионална библиотека „П. К. Яворов“.

Организаторите от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ – Мариана Петкова и Сиана Колибарова – откриха празничния ден. Те изразиха благодарността си към всички деца и родители от Бургас, които за втора поредна година застават зад каузата, обединяваща грижата за природата и любовта към четенето.

Основната цел на организаторите на инициативата е тя да се превърне в истински детски празник, който да докаже на малчуганите, че екологията и книгите са забавни и необходими. Ето защо за малките гости беше подготвена специална програма с десетки тематични изненади, театър, песни, танци и игри. Те премериха сили във викторина, вдъхновена от литературния символ на тазгодишната кампания – „Светът на Нарния“. Всеки, познал верните отговори, спечели книги от поредицата „Хрониките на Нарния“ на издателство „Труд“. Допълнителни награди им донесе друга екоигра, която провери какво знаят за рециклирането и разделното събиране на отпадъци. Подаръците в нея бяха осигурени от „Албо груп“.

Организатори на каузата са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“.

Партньори на инициативата „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“ и „Труд“. Кампанията е подкрепена от издателствата „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.