close
България

140 години Природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ – Сливен

pmg-sliven-dobri-chintulov

140 години от създаването си чества Природоматематическа гимназия „Добри Чинтулов“ –  Сливен. Честванията ще се състоят между 15 и 19 октомври. За юбилея съвместно с Историческия музей, с Държавния архив и с галерия „Сирак Скитник“е организирана документална фотоизложба. Тя ще представи фотоси, свързани с историята на гимназията, композирани на хронологично-тематичен принцип.

Подготвя се и  сборник със статии за гимназията и трета част на поредицата „Доколкото знаем за тях“. Това съобщи директорът на учебното заведение Мариана Милева.

Ще има още литературно четене с водещ проф. Амелия Личева от СУ „Св. Климент Охридски“. Програмата ще завърши с юбилеен концерт в изпълнение на възпитаници на гимназията. Публична лекция за ролята на Гимназията в художествения живот на града ще изнесе доц. Красимир Добрев от АМТИИ – Пловдив.

Предстои да стартира интернет /алумни/ платформа за възпитаниците на гимназията. Регистрирайки се в нея, всеки бивш и настоящ ученик може да установи контакт със съученици, да обменя информация и пр.

В момента в ППМГ се обучават 916 ученици в общо 36 паралелки – 6 непрофилирани в прогимназиален етап и 30 профилирани паралелки.

Училището е създадено през 1835 година и съществува като гимназия от 1878 година, е най-старото училище в Сливен, и четвъртото или петото учебно заведение с най-дълголетна история в страната, разказа още Мариана Милева. /dariknews.bg