close
Спорт

150 състезатели по кудо ще се борят за медали в Бургас

3234

150 състезатели от 15 клуба от страната ще премерят силите си в републиканския шампионат по кудо, чийто домакин тази събота ще бъде Бургас. Атрактивното първенство започва в 10,00 часа в спортната зала „Бойчо Брънзов“, съобщи представителят на българската Федерация по кудо за Бургаска област сенсей Антоан Парчев. Майсторството си и решителността си за победа ще демонстрират 30 състезателя от Бургас от 7 до 30-годишна възраст.

Наред със спортисти от крайморския град, за медали ще се борят и представители на София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Хасково, Харманли, Велинград, Несебър, Русе и Пазарджик.

Кудо (познато също като Дайдо-Джуку) е бойно изкуство създадено от Азума Такаши през 1981 г. Девизът е „Спорт на успелите“. Символ на Кудо е иероглифа „Ку“, който означава „свободен“. Атрактивният боен спорт Кудо развива не само физическа издръжливост, но преди всичко възпитава решителност, разумна смелост и уважение и зачитане на личността на другите хора.

В Бургас този спорт се развива от 2009 година. Успехи на бургаските състезатели по кудо вече се превърнаха в традиция, и на миналогодишния шампионат  те спечелиха първо място в отборно класиране, 15 медала за големите и 21 за малките състезатели.