close
България

17 града в България ще бъде отбележат Световния ден на редките болести

redki-bolesti-burgas

29 февруари е Световен ден на редките болести. По традиция, когато годината не е високосна, денят се отбелязва в цял свят на 28 февруари, съобщиха организаторите. Традиционно и тази година той ще бъде честван в над 100 страни (в ЕС, САЩ, Китай, Япония, Канада, Австралия, Бразилия и др.).

Редките болести може най-общо да се дефинират като патологични състояния с ниска заболеваемост и болестност. В страните членки на Европейският съюз едно заболяване се смята за рядко, когато засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Около 60 млн. души в цял свят страдат от редки заболявания.

За Европа броят им е над 25 млн. души, като много от тях са деца. Според международни проучвания, около 5% от населението на Стария континент е засегнато или ще бъде засегнато в определен момент от редки болести. За България, чието население е около 7,5 млн. по данни от 2004 г., популацията на пациенти с редки заболявания се очаква да бъде 400 000 – 450 000 човека. Само 5% от познатите редки болести са лечими.

В България Денят на редките болести ще бъде отбелязан едновременно в 17 града (Сандански, Сливен, Стара Загора, Бургас, Шумен, Русе, Велинград, Радомир ,Варна, Кюстендил, Харманли, Враца, Радомир, Плевен, Пловдив, София) с традиционен ритуал: вдигане на ръце и пускане на балони на надеждата, които символизират редките болести.