close
България

20 опита за контрабанден внос на цигари разкриха на МП Лесово

1480664266

20 опита за контрабанден внос на цигари от Турция в тайници на товарни и леки автомобили разкриха екипи на митнически мобилни групи при съвместни проверки с митническите служители на Митнически пункт Лесово през изминалата седмица. Иззети са общо 56 500 къса /2 825 кутии/ цигари без български акцизен бандерол. В част от случаите контрабандните цигари са открити в тайници на товарни автомобили с иранска регистрация. За тайници са използвани предимно кухини в кабините и двигателите на камионите, зони под влекача, кутията за акумулатор, около резервоара с гориво и др. Всички цигари са били укрити извън товара в ремаркето на камионите, като контрабандистите вероятно са се надявали, че цигарите няма да бъдат намерени в тези зони при проверка.  Нелегалните цигари са от марките „Victory Slims Delux“, „Karelia Slims“, „Muratti  Assos“, „ASSOS Slims“, „L&M 100s“, „Karelia superslims OME“, „ММ Special Slims“ и други.

При един от случаите са открити 3 000 къса цигари в арматурното табло и във въздушния филтър на влизащ от Турция в България товарен автомобил, управляван от ирански гражданин. От друг камион с иранска регистрация са иззети 3 800 къса нелегални тютюневи изделия, укрити зад резервоара на влекача и в кабината на шофьора, също ирански гражданин. Други 5 000 къса цигари  са намерени  в дъното на сандъци с инструменти и във фабрични кухини в кабината на товарен автомобил с иранска регистрация. Още 8 600 къса цигари  са иззети от ирански камион, като при този случай цигарите са били укрити в кората под двигателя на товарния автомобил и под хладилника в кабината на влекача.

3300 къса нелегални цигари са открити при проверка на празен товарен автомобил. Тютюневите изделия били укрити в кабината и в кухини в алуминиевите тръби на покривалото.

При други два случая са иззети 3 600 къса цигари без акцизен бандерол от тайник в предната броня на камион с българска регистрация, управляван от български гражданин от Велико Търново, а 800 къса цигари са открити  в арматурното табло на камион с румънска регистрация, управляван от румънски гражданин от Букурещ.

Контрабандни цигари са извадени и от изобретателни тайници на леки автомобили. 780 къса цигари без бандерол са открити от митническите служители във фабрична кухина в предния десен мигач на лек автомобил марка „Фолкваген Поло“, управляван от жена – българска гражданка, с адресна регистрация в Ямбол. Цигарите в тайника са били увити в черни дамски чорапи. В скоростната кутия и тавана на лек автомобил „Фолксваген Пасат“ управляван от български гражданин също от Ямбол, митническите служители откриват 2 780 къса  цигари от различни марки.

Три  от щателните митнически проверки са извършени по сигнали от служители на Гранична полиция.

Срещу всички нарушители са съставени актове по Закона за митниците.