close
България

50 000 бебета по-малко са проплакали у нас за миналата година

bebe

В България за последната година са се родили по-малко деца, отколкото през Втората световна война. Статистиката на фондация „Искам бебе“ показва, че през 2017 г. у нас са проплакали 50 000 бебета, а на този фон хората с репродуктивни проблеми в страната са 145 000. В името на каузата да се промени разбирането за успех и мястото на децата в него вече втора година развива своята дейност инициативата „ДНК“.

Във всички области на България естественият прираст за 2017 г. е отрицателен, показват данните на инициативата „ДНК“. Традиционните мерки за борба с демографската криза не работят, смятат още от нейния екип и затова трябва да се променят нагласите на хората.

В подкрепа на каузата застават и от Фондация „Искам бебе“, чийто председател Мария Янева допълва: „Ние вярваме, че си заслужава човек да се бори за създаването на всеки един човешки. Не е достатъчно в днешно време просто да бъдем добри професионалисти в това, което вършим. Трябва да имаме и нашата социална отговорност. Социалната отговорност, по която вече втора година ние с „ДНК“ работим, всъщност и финансира първото българско семейство, което е на път да сбъдне своята мечта и да има своя рожба, а защо не и две. Повечето хора с репродуктивни проблеми не искаме едно или две деца, Дай Боже и повече. Нека има повече деца за България“.

Лица на инициативата „ДНК“ и тази година са волейболистът Владо Николов и телевизионната водеща Нели Хаджийска.

В момента от „ДНК“ организират второто масово кръщение на бебета, което предстои през есента. От екипа работят и по създаването на платформата „Bulgaria wants you“, която цели да насърчава младите българи да създават семейства в родината си.