close
България

6 са смъртните случаи след домашно насилие в Бургаска и Сливенска област

nasilie-shamar

6 са смъртните случаи след домашно насилие в областите Бургас и Сливен от началото на 2018, съобщава БНР-Бургас.
Последните два са от Созопол и Айтос и са особено фрапиращи, каза Искра Белчева, директор на Кризисен център към асоциация “Деметра”. Детето на убитата 19-годишна Ивета, най-вероятно, ще бъде настанено при близки, обясни тя.

Социалните служби, след случилото се, се свързаха с нас за помощ спрямо детето. То е на 2 години и 8 месеца, изключително малко.То ще бъде настанено при близки и роднини, ако те вече отказват да полагат грижи за него или нямат капацитет, това вече е работа на социалните служби.Тогава то ще бъде насочено и настанено в институция.

Страхът е основният фактор, заради който хората, подложени на домашно насилие, не сигнализират на институциите, уточни Белчева. Тя посочи, че “Деметра” е единствената организация в областта, която има право да прилага една от новоприетите мерки за решаване на случаите, а именно насилникът да посещава специализирана институция. Сред потърпевшите има както жени, така и мъже.

Досега има само една ефективна присъда за три месеца затвор, наложена на мъж от Бургас, който е упражнил насилие, подчерта Искра Белчева. Според нея е необходимо, законът за защита от домашно насилие от граждански да стане наказателен.