close
LifeStyle

9 доказани начина да се отпуснем

relaks

Всички знаем, че стресът е вреден, защото води до високо кръвно, наднормено тегло, депресия и какво ли още не.

Ето няколко доказани начина да избегнете тези неприятни неща, съветва obekti.bg:

  1. Целувайте се

Дългите целувки карат организма да произвежда големи количества от хормона окситоцин, който намалява нивата на стресовия хормон кортизол.

  1. Гледайте комедии

Смехът е добре познат убиец на стреса. Изследвания доказват и научно този факт – смехът намалява психическото напрежение. При хората, които се смеят, се наблюдават по-ниски нива на стресовия хормон кортизол.

  1. Правете йога

Проучванията показват, че йогата, чрез комбинация от контролирано дишане и специални пози за отпускане на мускулите намалява тревожността, депресията и умората. В изследване, проведено с 50 студенти по медицина, учени откриват, че йогата води до по-добри резултати на изпитите вследствие на подобрената концентрация, намалената раздразнителност и по-позитивния поглед към живота.

  1. Яжте шоколад

Според  изследвания, цитирани от Ана Макгий, автор на книгата Тhe De-Stress Diet, 40 грама тъмен шоколад на ден ни помагат да се се борим със стреса чрез отделянето на т.нар. бета-ендорфини в мозъка.

  1. Създайте си „задействащ механизъм“

Става дума за нещо, което ви накара да превключите в спокойно състоянояние, обикновено преди да дейност, свързана с по-голямо напрежение. Методът е описан в книгата Тhe Art of Learning на Джош Уейтцкин като „спонтанна релаксация“.  Между навика и дейността, която предстои се създава психологическа връзка. Навикът е нещо, което възприемате като отпускащо – разходка, вана, слушане на музика. В почивките спортисите използват подобни техники, за да се възстановят, преди да скочат отново в играта.

  1. Вземете си домашен любимец

Проучвания доказват, че хората, които имат домашни люмимци имат по-ниско кръвно налягане и са по-спокойни, когато пухкавите им приятели са близо до тях.

  1. Налейте си едно питие

Разбира се, не ви предлагаме да се натряскате като мотики – алкохолът в големи количества води до неспокоен сън, наред с други проблеми, но умерената консумация снижава нивата на стрес.

  1. Дъвчете дъвка

Независимо с какъв вкус е и дали може да прави балончета, изследвания сочат, че дъвченето на дъвка намалява стреса и подобрява концентрацията, защото намалява количеството кортизол в слюнката.

  1. Не обръщайте внимание на телефона

Поне ако не се отнася за работа. Изследване на Британското психологическо дружество установява, че непрекъснатото четене на есемеси, социални ъпдейти и списъци със задачи силно стресира. Смартфонът помагал за справяне с работните задачи, но започнел ли човек да го използва за лични неща, по-бързото справяне в работата било изместено „от натиска да поддържа нивото на разширения си социален живот“, твърдят психолозите.