close
България

БАБХ установи над 1,5 т. негодни месни продукти и козунаци

kozunak

1536 килограма месни продукти и 23 килограма козунак, които са негодни за консумация са били насочени към унищожаване от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Те са били установени по време на тематичните проверки за Великден и Гергьовден. Инспекторите от отдели „Контрол на храните“ в ОДБХ в страната са констатирали месни продукти, разфасовки, заготовки, колбаси, риба и агнешко месо без етикети, с изтекъл срок на годност и без идентификационна маркировка. Козунакът, който подлежи на унищожаване, е бил с изтекъл срок на годност.

В обхвата на извънредния контрол за религиозните празници на територията на Република България са проверени 5 842 обекта за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

За установени несъответствия със законодателството в областта на храните са съставени 16 акта и 161 предписания. Затворен е един обект в Област Варна, заради лошо хигиенно състояние.

В сравнение с резултатите от проверките около Великден през миналата година се отчита по-малък брой на нарушенията при извършени повече инспекции. През 2020 г. са били проверени около 4300 обекта, а за констатирани несъответствия са били съставени 60 акта и 365 предписани, насочени за унищожаване бяха около 1500 кг негодни храни.