close
България

Безплатни учебници за всички ученици до 12-и клас

uchebnici

Безплатното ползване на учебници и учебни комплекти да е принцип за всички етапи на училищното образование и да обхване всички ученици от 1-ви до 12-ти клас с цел осигуряване на равен достъп до образование.

Това предвиждат приетите единодушно със 178 гласа на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от „БСП за България“.

Необходимите средства за безплатни учебници от 8 до 12 клас към момента, с отчетен инфлационен индекс, възлизат на около 80 млн.лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта, съответно по 8 млн.лв за втората и третата година от ползването на учебниците, посочват в мотивите си вносителите.

Цените на учебниците затрудняват редица семейства, посочи Веска Ненчева от левицата и един от авторите на промените. Този въпрос има много дълбок социален смисъл, бихме помогнали на близо 300 хил. деца и техните семейства, подчерта и лидерът на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова. Тя добави, че предложението е внесено и по закона за удължителния бюджет.