close
Свят

Българската мусака се оказа най-вредната храна в Европа

musaka

Българската мусака е най-вредна за климата от всички ястия в Европа. Данните са от британско проучване, според което производственият процес на една тава с мусака нанася най-голяма вреда на околната среда.

Анализът е направен въз основа на продуктите, необходими за приготвянето на всяка рецепта с помощта на онлайн инструмента MyEmissions. На тази платформа всеки може да въведе продуктите, необходими за приготвянето на дадена храна, и да установи до каква степен тя оказва негативно влияние върху околната среда и климата.

Именно този анализ показва, че при приготвянето на мусака се отделя толкова въглероден двуокис, колкото при 47 километра шофиране, разкрива проучването. Според източника в българската мусака се влага голямо количество говеждо месо, а именно животновъдството е отговорно за 15% от емисиите на парникови газове според данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO). И така, рецептата за нашенската мусака оглавява негативната класация и се оказва по-вредна дори от сочните телешки пържоли. Нищо не се споменава за редица ястия, приготвяни единствено и само от месо, а вероятно рецептите за кебапчета, кюфтета, кебапи и други месни специалитети, приготвяни в редица европейски страни, не са известни на изследователите.

Отделяйки 11 971 грама CO2 на порция, българската мусака е по-вредна от гръцката, тъй като използва и картофи вместо патладжан. Не става ясно защо и картофите са заплаха за световния климат. Въглеродният отпечатък на гръцката версия се оценява едва на 2450 грама CO2 на порция. На второ място се нарежда фламандската телешка яхния, известна като stoofvlees или carbonnade, при чието приготвяне се отделят около 11 202 грама CO2, докато немският гулаш вреди на климата с 8 055 грама CO2.

Мусаката не отделя емисии докато я готвите. Въглеродният отпечатък е методология, която излиза от анализа на жизнения цикъл и се опитва да остойности въздействието върху изменението на климата от целия жизнен цикъл на производството на тази мусака“, обясни в „Тази сутрин“ експертът по оценка на въглеродните емисии Петър Сеизов. По думите му всъщност не става дума за сериозно проучване. Британски журналист е извадил най-популярните ястия във всяка една държава, след което е използвал онлайн калкулатор с произволни рецепти от интернет.

Допуснали са малка грешка. Рецептата, която са ползвали, всъщност отчита едновременно съставките и в заливката, и в самата мусака. Заложили са два пъти по-голямо количество кайма, разясни той и добави, че при направена правилна сметка, всъщност българската мусака ще се озове на четвърто място в класацията.

Българите приемат данните от британското проучване буквално и отказват да приемат, че любимото им ястие замърсява атмосферата, защото, по думите им, продуктите са чисти.

Ето други европейски ястия се нареждат още в топ 10 на най-вредните храни в Европа (в скоби се посочват отделяните грамове CO2 за приготвянето на една порция):

1. Българска мусака (11 971)

2. Фламандска телешка ясния (11 202)

3. Немски гулаш (8055)

4. Португалски франсезиня (6 260)

5. Латвийски котлети (3877)

6. Финландско макаронилатико (гювеч с макарони) (2552)

7. Гръцка мусака (2450)

8. Британска риба и чипс (fish and chips) (2021)

9. Ирландски кодъл (1487)

10. Испанска фидеуа (1320)