close
България

Вижте предстоящите събития в Библиотеката в Бургас през месец май

burgas izgled

Центърът за съвременно изкуство и библиотека и през месец май предлага интересни събития за почитателите на литературата.

Вижте програмата:

Четвъртък, 4 май, от 18:30 ч.

Ирена Григорова представя книгата „Скритото наследство на Балканите“, която разкрива необикновени артефакти „Най-старата история на България и балканските държави крие старателно замаскирани необикновени артефакти и изображения. Някои от тях от десетилетия стоят заключени в различни архиви. Други са показвани, но тълкуванието им е твърде опростено. За повечето от тях не се говори, не се пише, а академичната наука ги подминава или в най-добрия случай – не им отдава нужното значение. Това е скритото наследство, оставено ни от древните хора, което разказва съвсем различна от общоизвестната история.“

Петък, 5 май от 18:00 ч. до 19:30 ч.

Късо кино за книгите и от книгите в Бургас.

Събрахме уникална програма от късометражни филми, в които обединяващ символ е книгата. Програмата ще открие култовия „Книга за хората“ на режисьора и сценарист Владислав Лаков. Още едно заглавие от България ще бъде „10 метра и нещо“. Продукцията разкрива една по-мрачна страна на писменото слово, изразена в безмилостна бюрократична машина, срещу която се изправя един пострадал на работното си място работник.

Ще покажем още филми от САЩ, Русия, Израел и Канада.

На 12 май от 18.30 часа

Рубриката „Ретро кино“ на Библиотеката представя филм с участието на Елвис Пресли. Лентата отразява участия на Краля на рока в най-големите му концерти и филмовите продукции. Уникалното е, че в главната роля е самият Елвис, а не актьор.

Сряда, 17 май, от 18:30 ч.

Представяне на книгата „Малахитовата гора“ или как да се загубиш в гората, за да намериш пътя към себе си.

„Тази тайнствена музикална книга е приказна притча за пътя. Пътят към дома или по-точно към себе си – там, където се чувстваме приятно и уютно. Изгубени в дебрите на живота често се лутаме без посока и цел.

Забравили пътя към нашата истинска вътрешна красота и природа, ние се превиваме под напора на недружелюбните ураганни ветрове.

Петък, 19 май, от 18:00 ч. до 19:30 ч.

Късо кино с ритъм в Бургас.

Програмата представя един невиждан досега танц на музика с игрално кино, анимация и документалистика. Героите на тази вечер ще са Теодора-Косара Попова – режисьор и съсценарист на „Танда“, и Бисер Джонев – режисьор и сценарист на „Дишай“.

„Дишай“ ни отвежда в света на млад барман, на когото се налага да изкара няколко дни от живота си без способност да говори, след като чудата хармоника се залепва здраво за устните му и нейните звуци стават единствения начин за него да комуникира със света.

Обещаваме ритъм, страхотна музика и много танго! Включени са още филми от Германия, Канада и САЩ.

Входът за всички събития е свободен