close
LifeStyle

Естествени бои за великденските ни яйца

velikdenski-qica

Ежегодно Агенцията по безопасност на храните контролира качеството на купешките бои за яйца в търговската мрежа. И макар специалистите да твърдят, че те са напълно безвредни, създаденото от природата остава най-хубаво и полезно. Освен това, боядисването с естествени багрила ни връща към корените на традицията и празника.

Домашни багрила за яйцата можете да приготвите и с напълно натурални продукти, част от които със сигурност имате у дома, особено в този сезон. Останалите можете да намерите лесно.

Ето и как да постигнете основните цветове:

* Червена боя

(червено цвекло; 1 с.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 400 мл вода)

Настържете цвеклото, залейте с врящата вода. Прибавете оцета и солта и бъркайте, докато се разтвори. Колкото повече цвекло сложите, толкова по-наситен цвят ще получите.

* Жълта боя

(3 с.л. куркума; 1 ч.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 400 мл вода)

Залейте куркумата с врялата вода и я разтворете. Добавете солта и оцета и боята е готова.

*  Кафява боя

(Сухите люспи от 5 глави лук; 1 с.л. морска сол; 2 с.л. оцет; 500 мл вода)

Тази рецепта позволява да боядисате яйцата, докато се варят. Просто сложете всички съставки в тенджера, заедно с яйцата. Колкото повече врят, толкова по-наситен цвят ще получите.

*  Зелена боя

(1кг спанак или 2 връзки магданоз; 1 л вода)

Варите до оцветяване на сместа в зелено. След това махнете от котлона, отцедете зеленината и потопете предварително сварените яйца. Цветът можете да постигнете с много от зелените пролетни растения – лапад, коприва и др.

* Синя боя 

(500 г замразени боровинки; 1 с.л. оцет; 2 чаши вода; листа от червено зеле)

Намачквате замразените боровинки, нарязвате зелето на едри парчета. Варете 15 мин. отстранете от огъня и синята ви боя е готова.