close
България

Литературна вечер посветена на творчеството на Ваня Велева се състоя в РБ „Сава Доброплодни“ – Сливен

rbsd_v_veleva_26_june_2024_09

На 25 юни /вторник/ 2024г., от 17:30ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен се състоя литературна вечер под надслов „Нека винаги да има утре…“, посветена на творчеството на поетесата Ваня Велева във връзка с нейната 60-годишнина. Събитието се превърна в истински празник на изкуствата и събра почитатели, приятели, колеги и събратя по перо на вече утвърдилата се и заемаща достойно място в съвременната българска поезия Ваня Велева.

В началото на вечерта актрисата от Сливенския драматичен театър Мария Манолова прочете подбрани стихове разкриващи поетичния натюрел и основните теми в поезията на В.Велева. Въздействието на стиховете бе подсилено от чудесните изпълнения на талантливите млади музикантки Симона Маринова и Диана Димитрова от дует „Парадокс“.

Водещият на вечерта, актьорът Христо Симеонов, представи В.Велева като „огнена жена“, в чиито „дъждовни коси греят шепа светулки“, жена – „сестра на луната“ и „невеста на вятъра“, жена, която ни „изпраща телеграмите на душата си“ – щедро, настойчиво, с много обич и любов.

Обзор на творчеството на авторката представи литературният критик Димитър Бечев, който я определи като ерудиран и талантлив разказвач, и лиричен и чувствен поет. В словото си той акцентира на нейния индивидуален и философски стил, на дълбочината на поетическата магия и на оригиналния изказ. Поетът Тенко Тенев – председател на Дружеството на писателите в гр.Ямбол направи свой прочит на поезията и на богатата палитра от чувства и преживявания в стихотворенията й. Росица Петрова-Василева се спря на основните теми и образи в поезията на В.Велева, на богатството на стиха и на спецификата на нейната проза.
Приятно продължение на вечерта бе представянето на разказа „Ало, Пепеляшка съм“ в изпълнение на Ваня Велева. Авторката отговори и на въпроси на публиката като очерта основни моменти от творческия си път.

Ваня Велева е надарена от създателя с още един талант – тя рисува света не само с думи, но и в красиви платна, които вълнуват, вдъхновяват, носят радост и надежда. След литературната вечер в централното фоайе на библиотеката бе открита изложба от нейни живописни творби, която може да бъде посетена до 5.07.2024г.

Дълго след края на вечерта В.Велева раздава автографи на своите нови почитатели.

За организаторите на събитието от регионалната библиотека остава удовлетворението, че подариха на публиката една вълнуваща вечер с много поезия, музика и живопис.