close
България

Община Сливен дарява средства на църквите в няколко села и на „Музиката вместо улицата“

obtshina sliven

Дарение на средства в подкрепа на храмове в няколко населени места и на проекта на маестро Георги Калайджиев „Музиката вместо улицата“, ще направи Община Сливен. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на председателя на местния парламент в Сливен Димитър Митев, която обичайно той дава ден преди редовната сесия на Общинския съвет. И двете предложения за даренията са внесени от кмета Стефан Радев. Първото се отнася за храмовете „Св. Йоан Кръстител“ в село Бинкос, „Св. Георги“ в Глуфишево и „Св. вмчк Георги Победоносец“ в с. Гергевец. И трите храма ще получат по 5 хил. лв. Към настоящия момент основните дейности по изграждане на храмовете в  селата Гергевец и Бинкос, са приключили. Очаква се скоро те да бъдат готови, изографисани, оборудвани и да отворят врати. За храма в Глуфишево предстои полагането на основен камък за издигането  му.

С 20 хил. лв. Общината ще подкрепи и безвъзмездно проекта „Музиката вместо улицата“ на световноизвестния цигулар Георги Калайджиев. Маестрото е създател на проекта, чрез който успешно се обучават млади музиканти от ромската общност на града. Те изучават солфеж и получават безплатни уроци по различни класически музикални инструменти – цигулка, виола, флейта, пиано и др. През изминалата година Общината подкрепи дейността на сдружението на бившия концерт-майстор, като дари тогава средства в размер на 30 хил. лв.

Днес  сдружението продължава да се развива и да включва все повече деца и младежи с изявени дарби, които избраха пътя на музиката за свое бъдещо развитие.