close
България

Община Сливен ще дофинансира обновяването на Старческия дом, преразглежда и идеята за собствен фотоволтаичен парк

DSC_0942

По отношение на подкрепеното от местния парламент предложение за актуализация на общинския бюджет, пред журналисти кметът Стефан Радев очерта две съществени изменения. Едното е свързано с осигуряване на общински средства за започване на проекта за цялостна реконструкция на дома за стари хора в Сливен.

„По тези дейности имаме одобрен проект и подписано споразумение по Плана за възстановяване и устойчивост. Финансирането ще бъде 70 %, което налага останалите средства да бъдат осигурени от бюджета на Общината“, уточни кметът.

Другата съществена промяна в бюджетните сметки, по думите му, идва от изпълнението на проекта, свързан с грижата в дома. По него Общината има да получава от управляващия орган близо 1 млн. лв.

„Трябваше да получим тези средства по проекта до края на 2024 г. Заради удължаване на срока на изпълнение до 31 декември т.г. от управляващия орган, Общината ще получи сумата в началото на 2025 г.“, обясни Стефан Радев. Той конкретизира, че за да финансира възникналите промени, Общината ще използва предвидените средства по сметките си за изграждане на фотоволтаичните централи.

„Ясно е, че средствата за фотоволтаиците, които заложихме изначално в бюджета за 2024 г., няма да бъдат инвестирани, най-малкото заради физическото време и срока“, допълни още кметът. В тази връзка Радев припомни за състоялата се през месец май т.г. среща с общинските съветници, на която бе обсъдена темата за инвестиционните намерения на Общината за изграждане на фотоволтаичен парк. Тогава единодушно бе решено временно отлагане на инвестицията, а разговорите по този въпрос да продължат наесен.

„Предстои да вземем решение за този проект. Дали да продължаваме с дейности и да го реализираме в частност или пълнота, или да търсим пазар да го продадем“, посочи кметът. Той заяви, че ще бъде възложена оценка, която да отчете евентуалната цена на фотоволтаичния проект, в случай, че о Общината предприеме стъпки по неговата продажба. По думите му, вече има и заявен инвеститорски интерес към изготвения проект.

„Това предстои да бъде разгледано на следващата сесия, когато междувременно ще разполагаме и с оценка на евентуалната продажна цена“, завърши градоначалникът.