close
LifeStyle

Почитаме Свети и праведни богоотци Йоаким и Анна

cyrkva

На 9 септември се отдава почит и на богоотците Йоаким и Анна. Те живеели в малкия градец Назарет, който бил на три дни път от Йерусалим. Всички ги познавали като много щедри и милосърдни. Двамата нямали деца.

На един от големите празници Йоаким отишъл със свои роднини в Йерусалимския храм и открил желанието си пред първосвещеника. Той обаче започнал да го укорява, че заради греховете му Бог не го дарил с деца. Когато скръбта му станала голяма, отишъл в пустинята, където пасяло стадото му и там прекарал в молитва и строг пост 40 дни. Бог се смилил и изпратил ангел Господен, който казал на двамата: „Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречете Мария“. Анна веднага дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.

Когато навършила три години малката Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия син, Господ Иисус Христос, била заведена в Йерусалимския храм и така родителите изпълнили обещанието си. Анна оставила Мария на първото стъпало на храма, който имал 15 високи стъпала. И станало голямо знамение – без да бъде водена или подкрепяна от някого Дева Мария сама леко изкачила стъпалата на храма и останала да живее при него. Баща й Йоаким починал на 80-годишна възраст и като останала сама, Света Анна се преселила от Назарет в Йерусалим.

На всяко богослужение се прославя пресвета Дева Мария, която се удостоила да бъде майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос. С благоговение се споменават и нейните родители Йоаким и Анна като богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество.

„О, колко благословени сте вие, свети родители, Иоакиме и Анно, заради Преблагословената ваша Дъщеря! Двойно благословени сте вие, заради нейния Син – нашия Господ Иисус Христос, чрез Когото получиха благословение всички земни народи и племена! Справедливо светата Църква ви е нарекла богоотци, защото ние знаем, че от вашата Пресвята Дъщеря се роди Бог. И сега, като предстоите близо до Него на небето, молете се, да бъде отделена и за нас, макар и частица, от вашата нескончаема радост. Амин“. (от „Житие на светите и праведни богоотци Иоаким и Анна“).