close
България

Сирийците в Баня: Българите са много добри

bejanci-banq

Бежанският център в село Баня е пълна противоположност на лагера за мигранти в Харманли. В курортното селце край Нова Загора виждат агресивни мигранти само по телевизията. В техния бежански център няма безредици, тихо и спокойно е.
В събота следобед в Баня е мъгливо и студено.  Въпреки това откриваме бежанец от Сирия с 6-годишното си момиченце в селския магазин. Оказва се, че Акиф е детски учител. Настанен е в центъра заедно със своята съпруга и трите им деца. Едно от тях е още много малко, поради което Акиф купува десетки памперси. „Тук хората са добри, но магазинът не предлага голямо разнообразие на стоки“, споделя сириецът, чиято къща е унищожена от бойците на Ислямска държава.

В самия център не допускат външни хора. Работници споделиха пред „Стандарт“, че капацитетът е изпълнен изцяло. Обитателите са общо осемдесет. Всички са семейни, основно от Сирия, няколко семейства от Ирак и две от Монголия. „При нас и дума не може да става за лоша хигиена. И жени, и жени перат, мият се и се къпят постоянно“, обясни служител на центъра. Според него ставащото в Харманли е заради афганистанците. Местните хора твърдят, че бежанците са основни клиенти на магазинчетата в селото. Монголските семейства пък знаели руски и си търсели работа.

Бай Апостол, който е кравар, твърди, че всичко ще се оправи много скоро. „Тези 27 години нас ни унищожи като държава корупцията. Всичко разграбиха и изядоха мафиотите. Сега обаче ще отговарят пред генерала, когото избрахме за президент“, казва краварят.  /standartnews.com