close
България

С празнично шествие, церемония и концерт Ямбол ще отбележи 24 май

qmbol

В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, празникът в Ямбол ще започне в 9:00 часа в двора на Основно училище „Любен Каравелов“ с церемония по издигане на националния трибагреник, слово на кмета Валентин Ревански, благодарствен молебен и награждаване на отличените учители, преподавателски екипи и културни дейци по Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол в областта на образованието и културата по повод 24 май.

Наградените ще бъдат поздравени с литературно-музикална програма и изпълнения на мажоретния състав на ОУ „Любен Каравелов“.

В празника ще участват представителни групи от всички детски градини, училища, читалища и културни институти на територията на община Ямбол, както и от Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол, пенсионирани преподаватели и културни дейци, които в пищно шествие, предвождано от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ с диригент маестро Васил Шейтанов, ще преминат по улиците „Любен Каравелов“, „Милин Камък“, „Търговска“, „Граф Игнатиев“, „Генерал Владимир Заимов“ и „Георги Раковски“.

Шествието ще достигне до сцената пред Народно читалище „Съгласие-1862“ и в 10:30 часа ще започне втората част от празничната програма, в която певчески хорове и групи от Ямбол ще изпълнят известни български песни, акомпанирани от Духовия оркестър. Диригент ще бъде Весела Пастърмаджиева, солист – тенорът Георги Динев. Програмата ще продължи с изпълнение на женски хор, солисти и оркестър към Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ – Бургас, а за доброто настроение на публиката ще допринесе и Танцов състав „Ромбана“ при Народно читалище „Съгласие-1862“.

На 24 май Културно-информационен център „Безистен“ обявява Ден на отворени врати от 10:30 часа до 16:30 часа. Жителите и гостите на Ямбол, които не са успели да разгледат неговите богати и разнообразни експозиции, ще имат възможността да го направят в празничния ден.