close
Спорт

Ямбол се подготвя за Национален ученически фестивал по утринна гимнастика и инициативата „Спортувай с президента“

01 (1)

За трета поредна година Ямбол ще е домакин на Национален ученически фестивал по утринна гимнастика. Спортната надпревара, организирана от Община Ямбол, е посветена на Деня на българския спорт. Тя ще се проведе на 18 май, събота, от 10:00 часа в Линеен парк „Тунджа“.

Паралелно с нея, за трета поредна година в Ямбол, ще се проведе и инициативата „Спортувай с президента“.

От тази година националният ученически фестивал по утринна гимнастика е включен в спортния календар на Министерството на образованието и науката и е подкрепена от Министерството на младежта и спорта и от Българската асоциация спорт за учащи. Надпреварата ще се проведе с методическото съдействие на Националната спортна академия „Васил Левски“.

Заявки до момента са подали над 200 ученици от двадесет училища от областите София, Пловдив, Велико Търново, Сливен, Свиленград, Ямбол и други. Всички желаещи да се запишат за участие имат възможност да го направят до 30 април 2024 в 20:00 ч. на имейли – yambol@yambol.bg или zh.zhelyazkov@yambol.bg.

Право на участие имат всички ученици, които не тренират професионално някакъв вид гимнастика. Отборите от 8-10 ученици ще бъдат разпределени по възрастови групи в четири дивизии:

– първа дивизия (момичета и момчета) и включена сборна група: от 1 до 4 клас;

– втора дивизия (момичета и момчета) и включена сборна група: от 5 до 7 клас;

– трета дивизия (момичета и момчета) и включена сборна група: от 8 до 10 клас.

– четвърта дивизия (момичета и момчета) и включена сборна група: от 11 до 12 клас.

Всеки отбор ще трябва да изпълни под музикален съпровод съчетание от общоразвиващи упражнения, предварително заложени в регламента по предложение на гл. ас. Милена Търничкова, доктор – преподавател в катедра „Гимнастика“ на Националната спортна академия „Васил Левски“.

Предвидените награди са купи за най-атрактивно изпълнение в съответната дивизия, за най-добро синхронно изпълнение в съответната , за най-добра техника и гимнастически стил в съответната дивизия и плакет за най-добър капитан на отбора за всяка дивизия.

Състезанията в рамките на инициативата „Спортувай с президента“ включват седем популярни двигателни упражнения за измерване на сила, издръжливост, бързина, ловкост и гъвкавост. Системата за оценяване на физическата годност включва покриване на нормативи, отчитане на резултати от независим наблюдател и оценъчна скала, която ще бъде публикувана на интерактивна карта след обработка на данните. Регистрацията на участниците ще започне в 9:00 часа.