Знаете ли, че аспержите съдържат въглехидрата инулин, който насърчава растежа на Bifidobacteria и Lactobacilli? Две бактерии, които повишават абсорбцията на хранителни вещества, намаляват риска от алергия и рак на дебелото черво, и помагат да се предотврати растежа на вредни бактерии в чревния ни тракт.
Освен това една чаша аспержи съдържа добри количества фибри и протеини, което ни държи сити за по-дълго време и намалява риска от запек. Аспержите са подходящи за вашата диета, но вижте какви други ползи имат за здравето.
Действат противовъзпалително
Аспержите са не само вкусни зеленчуци, но и чудесен източник на хранителни вещества за целия организъм. Те са богати на много противовъзпалителни хранителни вещества, които помагат в борба с артрита, астмата и автоимунни заболявания.
Съдържат антиоксиданти
Глутатионът, намиращ се в аспержи, съдържа три аминокиселини (глуматна киселина, глицин и цистеин), които се комбинират в една молекула, която служи като мощен агент за редуциране на окисляването на телата ни.Заедно с антиоксидантите, витамин С, витамин А, цинк, манган и селен, глутатионът в аспержите се бори срещу свободните радикали, които причиняват стареенето и увреждането на клетките.
Намаляват риска от развитието на рак
Известно е, че хроничното възпаление и окисляване на клетките в тялото, може да доведе до развитието на различни видове рак. Със своите антивъзпалителни и антиоксидантни свойства, аспержите се борят срещу развитието на рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, белия дроб, простатата, яйчниците и други.
Грижат се за здравето на сърцето
Вкусните зеленчуци са богати на витамини от групата В, които са от съществено значение за здравето на сърдечносъдова система. Фолиевата киселина, която е част от тази група (витамин В9) регулира количеството на хомоцистеин в кръвта, който при високи нива може да бъде силен рисков фактор за сърдечни заболявания.Не на последно място, други витамини от групата като холин, биотин и пантотенова киселина, спомагат за регулирането нивата на кръвната захар.
Предотвратява рожденни дефекти
Фолиевата киселина е от съществено значение за правилното клетъчно делене. Редовното консумиране на аспержи, може да предотврати дефицита ѝ, и така да се намали риска от дефекти на спина бифида (вроден дефект на гръбначния мозък).
Действа диуретично
Аминокиселината аспарагин, която се съдържа в аспержите, действа като диуретик, намалявайки задържането на излишни течности по време на ПМС (предменструален синдром), подуването свързано с артрит, ревматизъм. /az-jenata.bg