Поредна среща по проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край” се състоя в с.Мечкарево. Проектът се реализира от НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Като част от дейностите по проекта са срещи в 12 населени места с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, събиране на рецепти, организиране на кулинарни изложби, изготвяне на кулинарни анкети и др. До момента са посетени селата Панаретовци, Бяла, Ковачите, Самуилово, Глушник, Драгоданово, Трапоклово, Николаево и Тополчане.
На 14 юли екипът по проекта гостува в с.Мечкарево. Кулинарната среща се състоя в НЧ „Просвета-1925”. Там бяха подредени старинни мечкаревски гозби, подготвени под надзора на баба Мона Качарова, на 99 години, и баба Иванка Павликенска, на 95 години. Въпреки проливния дъжд, упоритата Маринета Кирова – секретар на НЧ „Просвета-1925”, успя да събере над 50 „дегустатори“, които, след представянето на „тайните на гозбите”, се насладиха на уникалния едновремешен вкус.
За първи път в проекта бяха показани интересни тестени ястия, характерни за селото, като лучник, баница с щир и лапад, сиропирани гръцмулчета с орехи, пърмак за Великден, обредна пита с просфорен печат за коледните вечери, кравай за сватба, Гергьовска погача, прясна пита за помен. В кулинарната изложба бяха представени и постни ястия като люшкан черен боб на каша с оцет и чесън, пълнени чушки с булгур, сушени пиперки с боб и ориз, гъбена кавърма от пачи крак с булгур, тиквички яхния, имамбаялдъ, яйчена яхния. Мечкаревските майсторки бяха приготвили и вкусни рибни ястия – риба по никулски с орехи, домати и дафинов лист, рибена чорба и пържена речна Тунджанска риба. Представените закуски бяха карталаци, биздерми и питки със сирене. Тъй като по Коледа селото се пълни с гости от близо и далеч, кулинарките бяха приготвили и ястия, свързани с този празник, като свинска пача, бахур, сушено месо, пържен свински черен дроб с лук, свинско пържено с лук, свинско с кисело зеле. Представени бяха и бурания от овче кисело мляко, църнато с червен пипер, шарлан и чесън, мекичета с мляко с ориз за помен, и едновремешен „биберон” – парцалче, в което има сдъвкана хапка хляб и захар, с който са залъгвали глада на пеленачето по време на усилната полска работа.
Проектът има за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците ще се документират и увековечат автентични ястия, свързани със Сливенския край, като идеята е да се съхрани кулинарното наследство за идните поколения. Книги ще бъдат дарени на Община Сливен, Регионалния исторически музей, читалища, библиотеки и училища от общината.
Срещите по проекта продължават.