close
България

Деца от с.Бяла приготвиха обредни хлябове

sdr

Тематичните занимания по основната програма на ОДФ-Сливен, свързани с обредните хлябове, продължават. Лектор и модератор е Ана Маринова. Тя вече изнесе лекции в различни класове в ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев” – Сливен. А преди няколко дни проведе лекция и практическо занимание с деца в село Бяла.

„По пътя на обредните хлябове стигнахме в планинското село Бяла, удивително и прекрасно, стихнало в котловината, запазило очарованието на пресечните точки на село и град, разказа Ана Маринова. Неотдавна тук е кипял живот на миньорско селище и голям горско технически участък. Сега едното е минало и история, другото е прекалено свито. И в основното училище децата са били стотици, а сега само около 30.

При една неформална среща с директора Росица Господинова, докато обсъждахме предстоящия празник на училището, посветен на неговата 140- годишнина, й разказах за интерактивния музей и инициативите на ОДФ-Сливен. Тя ни покани да направим част от дейностите тук, в нейното училище. Сподели, че децата са от три етноса и две религии, учат в смесени паралелки, но са прекрасни и се справят добре с учебния материал, и участието им в нашите дейности би ги обогатило.

И така, в понеделник, в Часа на класа децата получиха знания за най-ценното – хлябът, който е символ на живот, на сигурност, на топлота, на ухание, на уют, на корени. Разказах им за обредните хлябове на Бъдни вечер в област Сливен, за избора на месачката, която трябва да е жена с неопетнено име, пременена с нови дрехи, накичена с накити и забрадена с бял копринен бурунджук. Интерес предизвика технологията на омесването, както и наименованията, които изискваха обясняване. Оказа се, че тези ритуали са забравени, но децата обещаха да запознаят родителите си с тях. Символите върху обредния хляб като рало, орач, кръстци, кола, ни върнаха в миналото, в приказките край домашното огнище, където е събрано цялото семейство. Запознахме се с хлебните шарки, които са знак и молитва.

Разделихме се с много топлота и си обещахме нова среща в петък, за да месим и украсяваме нашите обредни хлябове.

В петък нашето приключение с месенето започна. Невероятна суматоха и жужене ме посрещнаха още от входа. Децата се радваха и нямаха търпение да се впуснат в невероятното изживяване, месенето и изобразяване на символите. На стената бяхме окачили 76 модела на обредни хлябове за Бъдни вечер от селата на област Сливен. Всички деца имаха възможност да изваят своите хлебни произведения. Настана тишина като в храм – всички бяха съсредоточени в месенето и сякаш извършваха свещен ритуал. Различни възрасти, различни етноси, различни религии, обединени от магията на хляба, защото при всички празници и религиозни тържества хлябът е на първо място. Всеки символ, които децата бяха избрали, беше тяхната молитва, изразена чрез шарки и прераснала в изкуство. Хлябовете се печаха и очакването беше ”мъчително”, търпението се изчерпваше и докато чакахме ”обиколката на нивата”. Отгръщайки творенията, видяхме цели композиции от класове, цветя, слънца, птици, къщи и кръстове. Всеки хляб беше празнично послание, празнично очакване, празнично сбъдване. И най-после дойде ред на разчупването, а не рязането, защото така повелява душата на хляба.

Децата, учителите, лелките благодарят на г-жа Куршумова за възможността да извървят пътя на обредната Боговска пита. Аз благодаря на учителите Мария Станева, Димитър Кадиев, Мария Новакова, Йорданка Славова, Галя Йорданова, Памела Георгиева, които твориха заедно с нас. Благодаря за безценната помощ на Ганка Митева и Мария Георгиева.

Тематичните лекции са част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.