close
България

Драгодановски майсторки представиха уникални гозби

DSCN1835

Продължава изпълнението на проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край”, реализиран от НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци. Проектът е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Той има за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците ще се документират и увековечат автентични ястия, свързани със Сливенския край, като идеята е да се съхрани кулинарното наследство за идните поколения. Книги ще бъдат дарени на Община Сливен, Регионалния исторически музей, читалища, библиотеки и училища от общината.

Като част от дейностите по проекта са срещи в 12 населени места с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, събиране на рецепти, организиране на кулинарни изложби, изготвяне на кулинарни анкети и др.

Екипът по проекта, който вече гостува в селата Панаретовци, Бяла, Ковачите, Самуилово и Глушник, посети и село Драгоданово. В кулинарна изложба жените от селото подредиха разнообразни и вкусни гозби. Драгодановските майсторки представиха и 10 непоказвани до момента в проекта автентични ястия, характерни за селото, и споделиха тайната за тяхното приготвяне.
Жените бяха приготвили сладка точена баница; лятна милина с много прясно мляко; коматчена пита /пита от малки хлебни коматчета/; вкусното предястие „ръти уши“ /тестяна гозба, полята с подлучено кисело мляко и „църната“ с червена мазнина/; сватбарска манджа /от агнешко месо с картофи, подправени с дафинов лист/; „пинджувиши“ /агнешки дреболийки/; едновремешни гозби като каша от кисели зелени домати и кисели домати с ориз; коледен кравай и кулета – за малки и големи коледари; пита за кръщене /украсена със стрък босилек и купичка мед/; рогачки /това е местното наименование на познатите по другите села гюзлеми; катми, напоени с прясно мляко; гръцмулена милина; зърна от бакла с чесън и оцет, които в Драгоданово наричат „боб на цървул“; три вида тиганици, които на Пануда се поднасят със сладко, на Задушница – с по една лъжица мляко с ориз, и винаги при поискване от малките внучета на драгодановските баби.

За първи път в проекта бяха представени интересни млечни продукти: бел мъж /прясно сирене с брашно и сол/ – ритуална гозба на овчарите, която се прави малко преди Петровден; каймачена каша /пържен млечен каймак с масло/; домашен кашкавал от овче мляко; гъсто овче и краве мляко; сирене и др.