Това, което наричаме „авокадо“, е плодът на дървото от авокадо, носещо името Persea americana.
Този плод е ценен заради високата си хранителна стойност и се добавя към всички видове ястия благодарение на добрия си вкус и богата текстура.
Има много видове авокадо, а формата (от крушовидна до кръгла) и цветът (от зелено до черно) може да варират.
След серия проучвания и статистически данни плодът с право си заслужи прозвището „супер храна“.
Авокадото се нарежда сред първите места в списъка на най-здравословните храни на планетата.
Повечето плодове се състоят главно от въглехидрати, докато авокадото е с високо съдържание и на здравословни мазнини.
То съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамините А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий.
Някои от xpaнитeлните вещества в 100 грама авокадо:
Витамин K – 26% oт препоръчителния дневен прием;
Фолат – 20% от препоръчителния дневен прием;
Витамин С – 17% от препоръчителния дневен прием;
Калий – 14% от препоръчителния дневен прием;
Витамин В5 – 14% oт препоръчителния дневен прием;
В6 – 13% от препоръчителния дневен прием;
Витамин E – 10% препоръчителния дневен прием.
В състава си има още магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор, витамин А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и В3 (ниацин).
Един плод авокадо (около 170-200 грама) съдържа между 250 и 320 калории, 3-4 грама протеин и 28-32 грама здравословни мазнини.
Въпреки че съдържа 14-17 грама въглexидpaти, 12-14 oт тяx ca фибри, което го прави полезна растителна храна при всякакъв вид диета, както за отслабване, така и за покачване на мускулна маса.
Авокадото не съдържа холестерол или натрий и имa изключително ниcĸo съдържание на наситени мазнини.
Поради тази причина, ежедневната консумация на авокадо може да ни помогне да се справим с редица здравословни проблеми, както и да балансираме хранителния си режим.