Киселото зеле представлява ферментирало прясно зеле.
То съдържа високи нива диетични фибри, както и значително количество витамин А, витамин C, витамин К, както и витамини от B групата.
В допълнение, ферментиралата форма на зелето е чудесен източник и на желязо, магнезий, мед, натрий, магнезий и калций. Консумацията на кисело зеле набавя и известно количество протеини в хранителния режим.
Високите нива на желязо в зелето могат да бъдат много полезни на организма в различни аспекти. Минералът повишава енергията, тъй като подобрява метаболизма и кръвообращението, което подобрява окислението в органите и клетките.
Желязото предпазва и от развитие на анемия, следователно и от страничните ефекти, свързани със заболяването – главоболие, умора, когнитивно увреждане.
Благодарение на високото съдържание на фибри, консумацията на кисело зеле е полезно за здравето на храносмилателната система, като предотвратява проблеми като запек, подуване и образуване на газове.
Поддържане здравето на храносмилателната и отделителната система може да се предпазим от развитието на по-сериозни заболявания като гастрит, стомашни язви и рак на дебелото черво.
Фибрите са от полза не само за усвояването на храната, но и за здравето на сърдечносъдовата система. С тяхна помощ могат да се намалят нивата на „лошия“ холестерол и мазнините в кръвта.
По този начин се балансира холестеролът, което намалява риска от развитие на атеросклероза, сърдечен удар, инсулт и редица други сърдечносъдови проблеми.
Различните минерали, които могат да се намерят в киселото зеле, го правят отлична храна и за укрепване на костите, като по този начин се предотвратява развитието на остеопороза. Високите нива на витамин K са особено важни за поддържането на цялостта и здравината на костите, тъй като образува протеини, които регулират минерализацията.