close
България

На кулинарно пътешествие в село Бяла

4

Кулинарното ни пътешествие продължава. След като вече ви представихме част от рецептите от с. Панаретовци и Сливен, включени в сборниците по проекта „Вкусни пътешествия из Сливенскя край“, днес гостуваме на с.Бяла. В кулинарната изложба в селото по проекта бяха представени характерни беленски ястия като млечна майонеза, бабишка торта, обредна пита, баница, гюзлеми, мамалига с мед и масло, катми, дебели пити, рачел, ориз със спанак, лапад с ориз и др., а екипът ни се увери как беленските майсторки могат да приготвят вкусни ястия.

Всяка седмица ви представяме малка част от рецептите от различни населени места, включени в двата кулинарни сборника. Ето част от рецептите от с. Бяла.

Гъбена супа /Бяла/

Приготвяне: Задушава се лук с брашно. Гъбите се нарязват и сваряват предварително, след което се прибавят към лука, слага се и чисто масло за вкус. Счукват се орехи върху врящата смес. Застройва се само с кисело мляко. Накрая се поръсва обилно с магданоз.

 

Малки питки /Бяла/

Продукти: 2 ч.ч. брашно; 1 ч.ч. кисело мляко; 1 равна ч.л. сода; 1 ч.ч. сирене; краве масло

Приготвяне: Омесва се тесто от брашното, киселото мляко, содата и сиренето. От него се правят 10-12 топки, които се сплескват леко, натиска се с пръст в средата и във вдлъбнатинката се поставя краве масло. После се изпичат.

 

Питка със сода /Бяла/

Продукти: 600 г брашно; 1 яйце; 1 с.л. олио; 1 с.л. сода; 1 кофичка кисело мляко; 1 л. сол

Приготвяне: Всичко се омесва, разточва се според тавата, намазва се с яйце, набожда се с вилица и се пече.

 

Кифлички /Бяла/

Продукти: 3 яйца; 10 с.л. разтопена мас; 10 с.л. захар; 1 пакетче мая; ½ л. прясно мляко; лимонена кора

Приготвяне: Разбъркват се яйцата със захарта. От прясното мляко се отделя малко и се подбърква маята. Когато маята втаса, от продуктите се замесва тесто и се оставя да втаса. Разделя се на 4 топки, всяка топка се разточва и се разрязва на 8. В средата се поставя пълнеж и се завива на кифлички, които се оставят да втасат малко, а после се изпичат в намазнена тава.

 

Баница с локум /Бяла/

Продукти: кори за баница; 3 яйца; ½ ч.ч. брашно; 1 и ½ ч.ч. захар; 2 кутии локум; 1 ванилия; ½ ч.ч. олио; 1 ч.л. бакпулвер. За сиропа: 2 ч.ч. вода; 1 ч.ч. захар

Приготвяне: В съд се разбиват яйцата, олиото, ½ ч.ч. захар, брашното и бакпулверът, докато стане каша. Взима се лист кора, маже се със сместа и се покрива с втори лист. Парченцата локум се подреждат в тесния край на кората и после се навива на руло. Всяко руло се поставя в намазнена тава, пече се на умерена фурна до златисто. Когато баницата изстине, се залива със сиропа.

 

Козуначено тесто /Бяла/

Приготвяне: Тестото се забърква с предварително размита 40 г мая в малко прясно мляко, четвърт лъжичка сол, 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Рядката кашица престоява 20 минути на топло. След това в 1 кг брашно се прави кладенче и в него се изсипват предварително смесените чаша прясно мляко с чаша захар, разтопено 100 г масло и разбити 6 яйца. Прибавя се вече втасалата мая, щипка сол, настъргана кора лимон. Замесва се тестото, докато поеме брашното. Меси се дълго, като постоянно се прибавя останалото 100 г масло. Тестото е готово, когато започне да пуска мехурчета по повърхността. Слага се в тава, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Щом удвои обема си, е готово. Когато се разпределя във формата, не трябва да надвишава половината от обема на съда. Отново втасва /да напълни съда догоре/ и се намазва с жълтък, а после се поръсва със захар. Пече се в предварително затоплена умерена фурна.

 

Туршия от зелени домати /Бяла/

Продукти: 10 кг зелени домати; листа от вишна, череша, дюля, лоза; 1 китка кервиз; копър; черен пипер; бахар; дафинови листа. За сиропа: 10 л вода; 600 г сол; 200 г захар; 200 мл оцет

Приготвяне: Листата се подреждат на дъното на бидона, после се нареждат доматите, като се надупчват с вилица. Сиропът възвира и се излива върху доматите. След 2-3 дни се преточва – всяка вечер в продължение на 10 дни.

През 2019 г.  НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци работи по проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край“, финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Проектът имаше за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците са документирани автентични ястия, свързани със Сливенския край. По проекта се проведоха срещи в 12 населени места (Сливен и селата Драгоданово, Мечкарево, Николаево, Старо село, Тополчане, Трапоклово, Самуилово, Глушник, Панаретовци, Бяла и Ковачите) с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, бяха събрани рецепти, организираха се кулинарни изложби, изготвени бяха кулинарни анкети и др.