close
България

На кулинарно пътешествие в село Жеравна

43

Продължава кулинарната ни разходка с помощта на сборниците „Вкусни пътешествия из Сливенския край“. Днес припомняме за гостуването на екипа по проекта в с.Жеравна. В кулинарната изложба с автентични ястия се включиха и жители на с.Медвен и Котел, чиито рецепти ще ви представим през месеца.

Кулинарната изложба представи уникални гозби, които могат да бъдат опитани само в Котленския край – къдрави тиганици и тиганици с мая, които присъстват на трапезата още от времето на Райно Попович във всички семейни обичаи /при полагането на основите на къща, при „троняската”, при кръщене, при завършване на училище на всяко дете, при годежа и сватбата/. Сред останалите представени ястия бяха вкусна „гръмната чорба”, „чорба от манатарки”, боб на цървул, салата от печени зелени домати. Показани бяха майсторски баници с различен вкус – с кисело зеле и ориз, лападник, щирник, баница с ориз и сирене, каракачанска дърпана баници и млечна баница. Присъстващите опитаха прочутата котленска баница с лепило, която е присъствала на трапезата при посрещането на всяка Нова година, заедно с дългоочакваните дрянови късметчета. Десетте обредни пити за различни празници припомниха богатото фолклорно наследство на Котленския край – два вида краваи за Сурваки от Котел, харман за Бъдни вечер, боговица, овчарник за Гергьовден и кравай за Тодоровден от Медвен, кравай за Бъдни вечер от Ичера и др. Гостите вкусиха и от емблематичните за района ястия като заминяк с ориз, направен от отровния в прясно състояние змийски лапад, с помощта на който хората по тези места са успявали да изкарат зимата; циганска баница, полята с вкусен шарлан и поръсена с домашен червен пипер; сладко от зелени смокини, сладко от зелени орехчета, кайгана и др. В края на кулинарното пътешествие присъстващите опитаха домашно приготвени сиропи, турско ашуре и гаджар-халва, както и вкусната почерпка отпреди 3-4 десетилетия за сватби и кръщенета, под формата на черешки, ягодки, крушки и таралежчета от бисквитено тесто.

Всяка седмица ви представяме малка част от рецептите от различни населени места, включени в двата кулинарни сборника. Ето и част от рецептите от с.Жеравна.

Засукана салата от пиперки с орехови ядки /Жеравна/

Продукти: 1 кг пиперки; 50 мл растително масло; орехови ядки; половин глава чесън; 10 мл лимонов сок; 1 връзка магданоз; сол на вкус.

Приготвяне: Пиперките се опичат и се обелват. Почистват се от семето и се нарязват на дребно. Посоляват се, поръсват се с част от растителното масло и лимоновия сок и се разбъркват. След 10 минути се прибавят ореховите ядки, счукани заедно с чесъна. Сместа се разбърква, изсипва се в чиния и се поръсва със ситно нарязания магданоз. Приготвената салата се украсява с филийки от червени домати и се полива с останалата част от растителното масло и лимоновия сок.

Супа от сухи гъби /Жеравна/

Продукти: 1 шепа сухи гъби; масло; лук; бахар; дафинов лист; яйца; оцет

Приготвяне: Измитите гъби се накисват във вода и после се сваряват в същата вода, като се долива още, ако има нужда. Посоляват се. От 2 лъжици масло и 2 лъжици брашно се прави запръжка със ситно нарязана глава лук, червен пипер и черен пипер. Супата се разрежда с гъбената вода, добавят се дафинов лист, 2 зърна бахар и се досварява. Застройва се с яйца и оцет или кисело мляко. Подправя се със ситен магданоз и черен пипер.

Дивиник /Жеравна/

Завира водата в тенджерата, подсолена. По малко се изсипва пресято царевично /мамулено/ брашно и се бърка с точилка, докато кашата започне да остава по нея. После се оставя да поври, докато започне да прави: „Петко, Петко!” Сетне се сервира на топки или в тава, може и със запръжка от олио и червен пипер, или захар, кисело мляко и петмез.

Боб на цървул по жеравненски

Избира се зелен боб от едрия жълт сорт, като шушулките се оставят дълги, само се отстраняват дръжчиците. Бобът се сварява в леко подсолена вода, отцежда се и се овкусява със заливка от смачкан чесън, сол, олио, малко оцет и магданоз. Извитите като цървул дълги шушулки са дали названието на тази популярна жеравненска салата. Дългите бобени шушулки може да се стерилизират в буркани и да се сервират като предястие през постите.

Юфка (Жеравна)

С точилка се разточват тестени листа, изсушават се на слънце и се приготвят за зимата. За гозби се сваряват, прецеждат, посипват със сирене и се поливат с горещо масло.

Бухти /Жеравна/

Продукти: 4 яйца; 1 чаша захар; щипка сол; 1 лъжичка сода; 1 кофичка кисело мляко; 1 чаша олио

Приготвяне: Продуктите се омесват на меко тесто, което се разточва на топки, всяка топка се разточва поотделно, а после се реже на ромбчета и се пържи в горещо олио.

Тиганици по жеравненски /Жеравна/

Налива се хладка вода до средата на компотен буркан. Слагат се 1 кубче мая за хляб и по 1 равна с.л. сол и захар, да втаса маята. В по-голяма тенджера се излива водата с маята и 2-3 разбити яйца. Бърка се и се добавя 1,5 кг пресято брашно, докато се получи гъста смес. Тестото се оставя да втаса за 2 часа, то напълва тенджерата. Гребва се с лъжица, потопена във вода, и се пържи в много силно сгорещена мазнина. По желание тиганиците могат да се поръсят с пудра захар.

Скоропечка /Жеравна/

Продукти: около 1 кг брашно; мая; щипка захар; щипка сол; малко сода

Приготвяне: Брашното, подобрено с мая, щипка захар, щипка сол и малко сода, се омесва добре и се оформя като продълговат хляб. Пече се в пещ.

Кайгана /Жеравна/

Продукти: 1,5 ч.ч. царевично брашно; 1 ч.ч. брашно; 3 яйца; 1 ч.ч. захар; 1 кофичка кисело мляко; 1 ч.л. сода

Приготвяне: Смесват се царевичното и обикновено тесто, 3 яйца, разбити със захарта, кофичката кисело мляко, в което е погасена содата. Разстила се в намазнена тава и се пече във фурна.

Баклава по жеравненски

Продукти: 1 пакет кори; 4 яйца; 7 ванилии; 1 бакпулвер; 1 канела; половин чаша олио; 200 г орехи; 1 лимон; 1,5 кг захар; 300 г брашно

Приготвяне: В тавичка се редят ред кори, поръсват се с олио, и така, докато свършат половината кори. Плънката се прави от горепосочените продукти и се изсипва върху корите. После пак се редят ред кори, поръсват се с олио, и т.н. Пече се на 160 градуса. Нарязва се на квадрати и като изстине, се залива със сварения сироп в съотношение 1:1. Като изстине, се слага в хладилник.

Празнична пита /Жеравна/

Продукти: 1,5 кг брашно; 1 кофичка кисело мляко; 1 лъжичка сода; 1 мая; 1 ч.ч. мляко; 4 яйца.

Приготвяне: Продуктите се объркват и по-късно се омесва тесто, което се оставя да престои 1 час. Разделя се на 3 или 4 части, едната част се разточва с точилка, надробява се на трохи сиренето и се маже масло върху този пласт. Същото се прави и с останалите части. След това се навива на руло, реже се на 7 см и се слага в тава, намазана с мазнина. Пече се на фурна на 180 градуса.

Къдрави тиганици

Тиганиците са обредна храна, която се приготвя при посещение на младоженците в понеделник след сватбата и служат за десерт на т.нар. „Червена ракия”. Приготвят се и за пануда за новородено. Разбиват се две яйца, прибавя се много малко брашно до получаване на рядка кашичка. За приготвянето на тиганиците се ползва специална форма, представляваща цвете с дръжка, ръчно изработена, която се потапя в нагорещено олио да се затопли, а след това се потапя във вече готовата смес. По формата полепва от сместа и вече полепнало, цветето се потапя във врялото олио, където се отлепва.

През 2019 г.  НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци работи по проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край“, финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Проектът имаше за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците са документирани автентични ястия, свързани със Сливенския край. По проекта се проведоха срещи в 12 населени места (Сливен и селата Драгоданово, Мечкарево, Николаево, Старо село, Тополчане, Трапоклово, Самуилово, Глушник, Панаретовци, Бяла и Ковачите) с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, бяха събрани рецепти, организираха се кулинарни изложби, изготвени бяха кулинарни анкети и др.