Ако човек поне веднъж седмично яде риба, той ща намали риска от развитие на множествена склероза с 45 процента, показва изследване.
Тайната е в мастните киселини омега-3, съдържащи се примерно в сьомгата. Учените и досега не знаят каква е причината за заболяването, вероятно работи смесица от генетични и външни фактори. Всеки случай недъгът атакува нервните тъкани на тялото.
Вестник „Дейли мейл“ разказва за изследване с участието на 1153 души. Те споделили колко често и какво точно риба са консумирали.
Учените се интересували дали участниците са взимали някакви добавки. Като цяло 50% от участвалите в изследването са били диагностицирани с множествена склероза в различна форма. Но който е консумирал риба или рибешки мазнини, с 45% по рядко се сблъсквал със заболяването. Особено полезни са сьомгата, скумрията, сардината, рибата тон и пъстървата.
Те трябва да се консумират веднъж седмично или поне 1-3 пъти на месец успоредно с приемането на добавки от рибено масло. Твърде вероятно е рибеното масло да спасява невроните, като спомагат за образуването на защитна бариера. /БГНЕС