close
LifeStyle

Топ 8 на най-полезните храни през есента

hrani

С настъпването на есента най-актуалните теми резонно са свързани с подсилване на имунитета и защита от зачестяващите вирусни инфекции. Сезонният набор от земеделски продукти обаче ни предлага уникална възможност да се погрижим както за имунната система, така и за общото си здраве. Най-полезните храни, носещи комплексни ползи за човешкото здраве, може да се открият именно през есента.

С редовен прием на сезонни плодове и зеленчуци през есента можем да си осигурим най-полезните нутриенти за подсилване на имунитета, подкрепяне на чревната флора, подобряване вида на кожата, регулиране на холестеорла и кръвното налягане. Всички условия за пълноценно и здравословно хранене вече са налице.

Сред най-полезните храни, на които можем да разчитаме за постигане на тези ползи през есента, се открояват 8. Ето кои са те:

Ябълки

Когато говорим за полезни храни, винаги започваме с ябълките. И това не е случайно. Една от причините е, че те съдържат флавоноиди, които са един от най-мощните антиоксиданти. Освен това, ябълките носят големи ползи за здравето – от най-лесния начин да си почистиш зъбите след хранене, до намаляване риска от ракови заболявания. Ето ви още две причини, поради които да ги включим във всекидневното си меню, особено през есенния сезон. Първо те имат силни противовъзпалителни и антиалергични свойства, които могат да се борят с общи инфекции и алергии, които са често срещани през този сезон и второ – те действат отлично на кожата ви, като я поддържат здрава и красива.

Овесени продукти

Овесът е сред най-богатите източници на бета глюкани – влакнините, които имат научно доказано мощно действие за стимулиране на имунитета. Възможността за включване в дневния режим на продукти, произведени от пресен овес, трябва да бъде използвана максимално през есента.

Кестени

Сред всички ядки, кестените имат най-високо съдържание на фибри, които осигуряват мощна подкрепа за чревната флора и стомашно-чревния тракт. Като основен компонент на имунитета ни полезните бактерии в червата имат сериозна роля за защитата от есенните вирусни заболявания. Подкрепяйки чревната флора, кестените косвено засилват и имунитета ни.

Тиква

Освен засищащ и нискокалоричен продукт, тиквата е и богат източник на витамин А. Известен с позитивното си влияние върху кожата, витамин А подпомага защитата ѝ от агресивните фактори на средата през есента.

Чесън

Чесънът е истинско природно лекарство. Той съдържа алицин, химикал, който е много ефективно средство срещу вируси, бактерии и гъбички. Консумацията му намалява нивата на LDL-холестерол в кръвта и предпазва от редица по-сериозни заболявания като рак, например. И ако тези негови ползи са ви известни, то може би не знаете, че чесънът (както и шоколадът) повдига и подобрява настроението.

Праз лук

Високото съдържание на магнезий и калций в праза подпомага превенцията и лечението на високото кръвно налягане. Двата химични елемента подобряват състоянието на гладката мускулатура в съдовите стени и насърчават диурезата и изхвърлянеот на течности от организма. И двете действия са важни за поддържане кръвното налягане в норма.

Джинджифил

Джинджифилът е известен със своето загряващо действие, което го прави изключително подходящ за хладните есенни дни. Независимо дали ще бъде под формата на чай, туршия, настърган с мед или като подправка, ползите от този корен са много. С него се лекува кашлица, настинка, налепи по гърлото, успокоява стомаха, помага при гадене, проблеми с  храносмилането. Според последни проучвания, джинджифилът действа като естествено противовъзпалително средство и е добър помощник при мускулно-ставни проблеми.

Карфиол

Той осигурява едновременно големи количества фибри и ненаситени омега-3 мастни кислеини – 2 съществени типа нутриенти, важни за поддържането на холестерола в норма. В комбинация с много ниското си съдържание на холестерол, карфиолът е сред най-полезните храни, които да консумираме през есента за осигуряване на нормален липиден профил на кръвта

С редовния прием на посочените хранителни всеки може да постигне ползите от здравословното хранене, чийто комплексен ефект да е налице през целия есенно-зимен сезон.