close
LifeStyle

10 интересни факта за пъпеша

pypesh

Пъпешът е един от предпочитаните плодове за разхлаждане в летните жеги.

Вижте десет любопитни факта за него:

1. Пъпешите идват от Африка и югозападните части на Азия, но има данни, че древните египтяни са ги отглеждали още преди 2000 г. пр. Хр.

2. Размерът, формата, цветът, сладостта и текстурата на плода завидят от сорта на пъпешите. Най-известните сортове са Касаба, Персийски пъпеш и Канталуп.

3. Пъпешите са пренесени в Европа и България в началото на новата ера от древните гърци и римляните.

4. Най-известните български сортове пъпеши са Видински коравици 21, Медена роса, Персийски №5, Хибрид 1.

5. През 2015 г. площите с пъпеши у нас са възлизали на 654 хектара, а през същата година страната ни е произвела 7338 тона пъпеши, сочат данни на Министерството на земеделието и храните.

6. Пъпешите имат висока хранителна стойност. Те са богат източник на витамин С, витамин А, витамин В и минерали, като магнезий, желязо и фосфор. Те са богати и на калий, който помага за контролирането на кръвното налягане, регулира сърдечния ритъм и предпазва от инсулт.

Пъпешите предлагат и добра доза фибри, които създават усещане за ситост. Те са незаменими помощници на хората, спазващи диета, защото сочната им сладост е отличен заместител на висококалоричните храни и десерти. Почти всички части на пъпешите се използват в китайската медицина.

7. Пъпешите от сорта Юбари Кинг са най-скъпите в света. Те се отглеждат само в малки области на Япония. Смята се, че това е най-сочният и най-сладък пъпеш в света. Два пъпеша от този сорт могат да ви струват над 20 000 долара.

8. 25% ог консумираните пъпеши в света идват от Китай. Страната произвежда над 8 милиона тона пъпеши всяка година.

9. Пъпешите не зреят, след като бъдат откъснати, следователно и не стават по-сладки след откъсването им.

10. Пъпешите са символ на плодовитост и жизненост, а също и на лукс, защото в миналото са били много скъпи и редки.