Не бива да се яде прекалено много сладко – знаем това. Съществуват редица естествени заместители на захарта, които можем да ползваме в кухнята. Ето списък на алтернативните продукти, пише manager.bg.
- Стевия
Това растение е 10 пъти по-сладко от захарта, а неговият екстракт – почти 200 пъти! Затова не прекалявайте с него, употребявайте го внимателно. За дете може да варите и листата.
- Сушени плодове в гореща вода
Стафиди, сушени сини сливи, кайсии, фурми стават много хубави, като се накиснат за 10-ина минути в гореща вода. Децата много ги харесват. Освен това, те могат да бъдат полезни и вкусни акценти в домашния кейк. Потърсете си също и финикова захар, с която да овкусявате десертите.
- Сироп от агаве
Сокът от този вид кактус е по-сладък от мед и съдържа желязо и калций, затова и го предлагат на диабетици вместо захар. Обозначенията „био“ и „органично“ гарантират качеството му. Можете смело да го използвате в кулинарията.
- Сок от земна ябълка
Растението е познато още като йерусалимски артишок или топинамбур. Неговите грудки приличат на корен от джинджифил или на картоф и са много хрупкави и полезни, тъй като имат изключително нисък гликемичен индекс. Земната ябълка е пребиотик, препоръчван за диабетици.
- Локум на прах
Ароматен и сладък, той е истински „склад“ на въглехидрати, фибри, витамини и минерали.
- Палмова захар
Само като знаете как е създадена, ще ви се прииска да я опитате. Кристалите на този естествен подсладител не са нищо друго, освен ръчно подбран и изсушен цветен нектар от кокосова палма. Съдържа калий, цинк, желязо и витамини, което я прави „любимата храна на боговете“. Захарта от кокосова палма пък се получава, като от сока се изпарява водата. На вкус прилича на кафявата захар и според специалистите не влияе на гликемичния индекс. Затова е безопасна не само за диабетици, но и за всеки, който търси полезна алтернатива на бялата захар.
- Меласа
Направен от захарна тръстика, този подсладител е полезен с това, че е лесносмилаем, богат на желязо и калций, и с успех конкурира обикновената захар.
- Кленов сироп
Четете съдържанието на етикета – в кленовия сироп понякога слагат захар и оцветители, а това ще обезсмисли вашите усилия да се храните здравословно.
- Сироп от артишок
Още една алтернатива на захарта, която е вкусна и с нисък гликемичен индекс. Съдържа инулин – фибри с пребиотичен ефект и ценни аминокиселини, които помагат на храносмилането.
- Натурален мед
Това е най-известното природно лекарство, прочуто от векове със своите антибактериални и антимикробни качества. Пчелният мед ще даде на организма антиоксиданти, минерали, витамини, аминокиселини, ферменти, въглехидрати и фитонутриенти.