Да са винаги в добро настроение са способни според повечето хора само лудите. Но и тези, които се хранят със специални храни.
Благодарение на адекватното производство на серотонин в тялото, ние можем да бъдем в добро разположение на духа, с ентусиазъм да се захващаме за нова работа и да виждаме плюсовете във всяко нещо. Задължително условие за синтеза на серотонин е слънчевата светлина и храните с повишено съдържание на трептофан – една от аминокиселините.
Забелязали сте, че когато е разстроен, човек е склонен да поглъща безмерно количество храна. Особено сладка и вредна. Това означава, че на мозъка отчаяно не му достигат химични елементи за подобряване на настроението.
Ето кои 13 храни ни помагат да сме щастливи:
Банани – засищат глада и подобряват настроението между храненията, като балансират нивата на захарта. Също са пълни с витамин B6 и освен това съдържат голямо количество триптофан – киселината, която мозъкът превръща в серотонин.

Пълнозърнест ляб – добър източник на серотонин. Пълнозърнестият хляб дава по-малко от хормона на щастието, но енергията, произведена от него, е по-устойчива и ще ви държи по-дълго, отколкото ако хапнете бял хляб.

Спанак – богат е на фолиева киселина и желязо. Дава енергия на тялото, бори се с умората и помага за по-добрата концентрация. Освен това е чудесен източник на витамин B6, който улеснява производството на серотонин – хормона на щастието.

Сладки картофи – те са чудесна алтернатива на обикновените картофи, тъй като са богати на фолиева киселина и запазват нивата на кръвната захар стабилни.

Орехи – те са един от най-добрите източници на минерала селен, който пък се бори с лошото настроение и тревожността. Три ореха на ден са достатъчни за балансиране на настроението.

Мазна риба – рибите, които са богати на омега-3 мастни киселини, помагат на мозъка да интерпретира настроенията и да се концентрира по-добре. Ниските нива на омега-3 киселини се свързват с депресията.

Авокадо – съдържа фолиева киселина, триптофан, витамин B6 и серотонин, който повишава настроението и успокоява нервната система.

Яйца – прекрасен източник на цинк, който регулира метаболизма и нивата на кръвната захар. Те са богати на протеини и холин – вещество, което подобрява паметта и настроението. Отлични източници на енергия.

Кисело мляко – то е богато на калций. Това е минерал, който омекотява рязката промяна в настроенията, депресията и тревожността.

Черен шоколад – идеалният десерт за всеки с наситен вкус и аромат. От черния шоколад в умерени количества не се пълнее, тъкмо обратното – регулира обмяната на веществата. Съдържанието на аминокиселината триптофан, стимулира освобождаването на ендорфини и предизвиква еуфория.

Пилешко месо – Има високо съдържание на витамин В12, известен с успокояващите и релаксиращите си свойства. То е силно диетично, което позволява честата му употреба и то в големи количества.

Домати – Те са богати на ликопен, каротеноиди и антиоксиданти. Суровите домати имат противовъзпалителни свойства и предпазват мозъка.

Червено вино – Напитката на боговете, древните гърци и днешните французи, постепенно завладява модерния свят и се превръща във важна част от удоволствието и лайфстайла. До две чаши са препоръчителни за ежедневна консумация – те успокояват, повдигат настроението и се използват като антидепресант.
