close
България

70 лв. коледна добавка за всички пенсионери

pensiq-pensioneri

Служебното правителство осигури 142 милиона лева за изплащане на коледните добавки на пенсионерите. Тази година добавката ще е в размер на 70 лева.

Това съобщи финансовият министър Росица Велкова след заседанието на Министерския съвет, информира БГНЕС.

Днес правителството в рамките на своята последователна политика за подкрепа на доходите на хората прие извънредна мярка за допълнителен ресурс за ДОО, с който да се изплатят еднократни допълнителни суми през декември за всеки един пенсионер. Добавката не зависи от размера на пенсията, съобщи социалният министър Лазар Лазаров.

Това ще се отрази пряко върху доходите на малко над 2 млн. пенсионери. С днешните предприети действия тези добавки ще се включат към декемврийските пенсии, чието изплащане започва от 7 декември.

„В подкрепа на мерките, които предприехме за увеличаване на помощите за отопление, както и за предоставяне на допълнителни ресурси за подкрепа на лицата с право на помощи за отопление, плюс предприетите мерки за увеличение на границата за бедността догодина в 22%, ще стартираме разговори със социалните партньори за развитието на МРЗ за догодина. Срещата ще е в края на седмицата“, обяви още Лазаров.