За много хора е трудно да устояват на изкушението на добре приготвена пържола или сочен хамбургер. Независимо от факта, че месото е пълно с хранителни вещества, то съдържа и редица естествени химически токсини, наситени мазнини и елементи, които затрудняват разграждането. Яденето на твърде много месо може да доведе до сериозни последствия като повишаване на риска от диабет, сърдечни заболявания и дори рак. Bright Side изследва признаците, че храносмилателната система не обработва добре месото, пише Zdrave.to.
- Запек
Разполагаме с различни храносмилателни системи, които се основават на нашата генетика и хранителни навици. Мазнините отнемат повече време, за да бъдат усвоени от тялото. Запекът може да се дължи на високият процент желязо, което обикновено се съдържа в червеното месо (говеждо, свинско или агнешко). Освен това червеното месо е с ниско съдържание на фибри, което е от съществено значение за редовните функции на червата.
Съвет: Някои проучвания разкриват, че яденето на твърде много червено месо може да увеличи шансовете за развитие на рак на червата. Опитайте се да ядете червено месо само в ограничени количества (100-200 g само два пъти седмично) с много зеленчуци. Опитайте се да избягвате да ядете черен дроб и бъбреци. Преминете към морски дарове или пиле и изберете вареното месо вместо пърженото.
- Постоянно чувствате глад
Ако се чувствате гладни през цялото време, въпреки че току-що сте приключили храненето, може да означава, че сте усвоили твърде много протеини. Когато не приемате достатъчно въглехидрати, кръвната захар на тялото ви намалява и вие не произвеждате серотонин – химикалът, който ви кара да се чувствате гладни.
Съвет: Ако осъзнаете, че винаги се чувствате гладни, хапнете кисело мляко, плодове, хумус или пълнозърнести бисквити вместо сандвич за обяд. Опитайте се да намалите месото за няколко дни и ще видите дали се чувствате по-добре и по-свежи.
- Тъмни кръгове под очите
Не се подвеждайте, че непременно тъмните кръгове под очите се получават от липса на сън или умора. Ако се появят в деня, след като ядете месо, това е знак, че месото не е усвоено както трябва.
- Високо кръвно
Ако имате високо кръвно налягане, това може да е знак, че е време да се намали месото. Обработените и варени меса съдържат високо съдържание на натрий, тъй като обикновено се подправят и консервират със сол. Освен това пилешкото и червеното месо са с високо съдържание на наситени мазнини. Всичко това може да доведе до влошаване на хипертонията и дори до развитие на коронарна болест на сърцето.
Съвет: Опитайте се да намалите количеството месо, което консумирате, като вместо това консумирате зеленчуци. Ако не можете да устоите, опитайте се да преминете към по-меки меса и морски дарове, тъй като те обикновено са по-ниски в мазнини.
- Лош дъх и неприятна телесна миризма
Лошият дъх и мирис на тялото е знак, че тялото ви не усвоява правилно месото. Ако месото не се усвоява добре, миризмата се връща обратно в храносмилателната система и в крайна сметка си прави път през кожата и дъха. При такива проблеми вземете храносмилателни ензими, за да помогнете да се разгради месото, а не да се натрупва в червата.
- Отслабена имунна система
Когато тялото ви не усвоява правилно месото, може да се разболеете по-често от обикновено. Вашата имунна система може да бъде засегната поради естествената захар (наречена Neu5Gc), открита в червеното месо, и е много трудно за тялото ни да я смила. Тази захар обикновено се произвежда от месоядни животни. Телата ни не я произвежда и затова я третираме като чуждо вещество, което предизвиква токсична имунна реакция. Тази реакция може да причини много други проблеми, като ракът е най-сериозният.
Съвет: Хапвайте киноа, ядки, зелени зеленчуци и плодове. Те осигуряват основни антиоксиданти, фибри и протеини и гарантират, че всички ваши нужди от макро и микроелементи са изпълнени. Така че, ако трябва да ядете месо, не забравяйте да го балансирате със здравословното храни, изброени по-горе. Не забравяйте да включите малко упражнения и достатъчно витамин D, за да поддържате имунната си система.
- Умора
Ако след като ядете месо, започнете да се чувствате мудни или уморени, не го приемайте за нормално. Това означава, че тялото ви не усвоява месото, а то се заклещва в червата. Когато застане там, се отклонява цялата ви енергия в храносмилателната система.
- Гадене
Гаденето е често срещан симптом на неусвояване на месото, тъй като може да е реакция на някои бактерии в месото. Някои бременни смятат, че след ядене на месо им се гади много.
Съвет: Ако салатата не ви помага, продължава да ви се гади или имате крампи между 4 и 26 часа след яденето на месо, трябва незабавно да посетите лекар.
- Подуване
Месото е една от най-трудните храни за човешкото тяло, тъй като протеинът, който се съдържа в него (особено червеното месо), е по-трудно да се усвои и това може да причини подуване. Големите количества причиняват подуване или дискомфорт. Неправилното храносмилане на месото може да доведе до натрупване на токсини в тялото.
Съвет: Вместо да хапвате стек, пробвайте риба или пиле. Тези животински продукти са по-лесни за храносмилане. Винаги се подсигурявайте със зеленчуци (на пара или сурови) като гарнитура. Ако спрете да ядете месо, най-вероятно ще се отървете от подуване на корема.