close
България

„Вкусно пътешествие” в село Жеравна

5

Среща по проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край” се състоя на 24 юли в с.Жеравна. Проектът се реализира от НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Като част от дейностите по проекта са срещи в 12 населени места с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, събиране на рецепти, организиране на кулинарни изложби, изготвяне на кулинарни анкети и др. До момента са посетени селата Панаретовци, Бяла, Ковачите, Самуилово, Глушник, Драгоданово, Трапоклово, Николаево, Тополчане, Мечкарево и Старо село.

Специален гост на кулинарната среща в Жеравна бе зам.-областният управител Димитринка Петкова.

Бяха представени уникални гозби, които могат да бъдат опитани само в Котленския край – къдрави тиганици и тиганици с мая, които присъстват на трапезата още от времето на Райно Попович във всички семейни обичаи /при полагането на основите на къща, при „троняската”, при кръщене, при завършване на училище на всяко дете, при годежа и сватбата/. Сред останалите представени ястия бяха вкусна „гръмната чорба”, „чорба от манатарки”, боб на цървул, салата от печени зелени домати.

Показани бяха майсторски баници с различен вкус – с кисело зеле и ориз, лападник, щирник, баница с ориз и сирене, каракачанска дърпана баници и млечна баница. Присъстващите опитаха прочутата котленска баница с лепило, която е присъствала на трапезата при посрещането на всяка Нова година, заедно с дългоочакваните дрянови късметчета.

Десетте обредни пити за различни празници припомниха богатото фолклорно наследство на Котленския край – два вида краваи за Сурваки от Котел, харман за Бъдни вечер, боговица, овчарник за Гергьовден и кравай за Тодоровден от Медвен, кравай за Бъдни вечер от Ичера и др.

Гостите вкусиха и от емблематичните за района ястия като заминяк с ориз, направен от отровния в прясно състояние змийски лапад, с помощта на който хората по тези места са успявали да изкарат зимата; циганска баница, полята с вкусен шарлан и поръсена с домашен червен пипер; сладко от зелени смокини, сладко от зелени орехчета, кайгана и др.

В края на кулинарното пътешествие присъстващите опитаха домашно приготвени сиропи, турско ашуре и гаджар-халва, както и вкусната почерпка отпреди 3-4 десетилетия за сватби и кръщенета, под формата на черешки, ягодки, крушки и таралежчета от бисквитено тесто.

Зам.-областният управител Димитринка Петкова поздрави организаторите на събитието и заяви, че с нетърпение очаква сборниците с рецепти, в които всяка съвременна домакиня може да намери пътеката за продължаване на традициите в готварските умения на нашите баби и прабаби.

Проектът „Вкусни пътешествия из Сливенския край” има за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците ще се документират и увековечат автентични ястия, свързани със Сливенския край, като идеята е да се съхрани кулинарното наследство за идните поколения. Книги ще бъдат дарени на Община Сливен, Регионалния исторически музей, читалища, библиотеки и училища от общината.

Срещите по проекта продължават.