Редовната употреба на едно яйце на ден намалява риска от инсулт с 12 процента. До тези изводи са стигнали специалисти от САЩ. Учените твърдят, че яйцата са много полезен продукт
В едно голямо яйце се съдържат шест грама белтък, антиоксидантите лютеин и зеаксантин, а също и витамините Е, Д и А.
Както е известно, антиоксидантите са защита от стреса на окислителните процеси и възпаленията в организма. А белтъкът помага за намаляване на кръвното налягане.
Сътрудници на Масачузетския университет обаче предупреждават, че редовната употреба нса белтъчини от животински произход са опасни за здравето на някои хора.
Животинските белтъчини повишават риска от преждевременна смърт на хора, които водят неправилен начин на живот, страдат от напълняване или са прекалено слаби.