Скъпи приятели, през 2019 г. НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци работи по проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край“, финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Проектът имаше за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците са документирани автентични ястия, свързани със Сливенския край. По проекта се проведоха срещи в 12 населени места (Сливен и селата Драгоданово, Мечкарево, Николаево, Старо село, Тополчане, Трапоклово, Самуилово, Глушник, Панаретовци, Бяла и Ковачите) с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, бяха събрани рецепти, организираха се кулинарни изложби, изготвени бяха кулинарни анкети и др.
По време на срещата в село Панаретовци в кулинарна изложба бяха представени 3 вида баници, питки-кукли, обредни хлябове, козунак, меденик, закуски – бездерми, бухти, мекичета, катми, ръсеница, зимнина – мъстосан ошав, сладко от праскови, сладко от сини сливи с орехи, парени чушки. В изложбата бяха показани и ястия като черен боб, сърми, коледен кебап от свински дроб и месо, курбан по панаретовски и др.
Всяка седмица ще ви представяме малка част от рецептите от различни населени места, включени в двата кулинарни сборника. Днес ви предлагаме рецепти от с. Панаретовци.
Посен таратор /Панаретовци/
Приготвяне: Рецептата е като на традиционния таратор, но вместо мляко се слага вода. Останалите продукти са краставици, чесън, копър, сол, вода, оцет и олио.
Пържени хапки в мас /кротони/ (Панаретовци)
Приготвяне: Нарязва се твърд хляб на хапки. Загрява се малко мас и хапките се изпържват до зачервяване. Така приготвени са се консумирали като закуска или допълнение към ястия.
Трахана по селски /Панаретовци/
Сваряват се лук, моркови, червени чушки и копър – количеството е неограничено. Като се сварят, всичко, без копъра, се смила. В тенджера се изсипва сместа, прибавят се половин пакетче мая за хляб и брашно, докато стане гъста каша. Оставя се няколко дни да втаса и превтаса. Като се успокои, се слага в буркани и след това в хладилник. Приготвяне на траханата /за 1 порция/: в тенджера се наливат 500-600 мл вода, половин с.л. сол и по избор – люта чушка за вкус. По желание половината количество вода може да се замени със зелева чорба. Оставя се да заври. Отделно в супник се разтварят 2 с.л. от кашата и когато водата заври, се слагат в нея да се сварят. В малко плаке се натрошават две филии хляб и се заливат с кашата. Забележка: към хляба може да се прибавят малко масло или маргарин, да се нареже сланинка или салам и др.
Лучена каша с листа от бакла /Панаретовци/
Набират се листа от баклата, преди да има чушки боб. Запържват се 2-3 връзки зелен лук и листата заедно до готовност. Слагат се 2-3 ч.л. брашно да се запържи, заедно с червен пипер. Налива се вода, слагат се зелен гюзум, 2-3 листенца девесил и 1 ч.л. чубрица, и се оставя да заври. Ако има нужда, се слага брашняна кашичка. След като е готово, се загрява малко масло и се излива върху ястието.
Ястие със сухи зърна черен боб /бакла/ /Панаретовци/
Продукти: 2 ч.ч. сухи зърна черен боб; 3-4 домата или 1,5 ч.ч. от консерва; 1 връзка зелен лук; 1 връзка чесън или 7-8 скилидки счукан чесън; пресен джоджен; сол и червен пипер
Приготвяне: Бобът се накисва в студена вода от вечерта. На другия ден се отцежда, измива се и се изчиства от люспите. Слага се в чиста студена вода и се вари до готовност. Отцежда се и се сипва в отделна купа. В тиган се запържват наситненият лук и чесън, добавят се доматите и се оставя да къкри до готовност. Прибавя се свареният боб и се подправя със сол и червен пипер. Накрая се добавят ситно нарязаните копър и джоджен.
Курбан по сливенски от овче, агнешко или шилешко месо /Панаретовци/
Приготвяне: Най-вкусен курбан става от младо животно, което е над 30 кг. и е по-мазничко. Една част месо /нарязано на парчета за готвене/ се залива с две части вода. Поставя се на котлон, добавя се една цяла глава обелен лук и след като се затопли /преди да е заврял/, започва да се отделя пяна. Тя се премахва внимателно с решетъчна лъжица, за да стане бистър курбанът. След като поври около 30 минути, се сваля от котлона, изважда се месото и бульонът се прецежда през тензух. Премахва се лукът. Вече прецеденият курбан се връща обратно на котлона и се добавят цели зърна черен пипер. Вари се на умерена температура до готовност на месото. Към края на готвенето се отделя малка част от бульона и в нея се разтваря едра сол. Добавя се на части към курбана на вкус. Ври още 5 минути, за да поеме месото солта.
Десерт от препечено брашно /Панаретовци/
Приготвяне: Препича се брашно и се сварява с вода на гъста каша. Подслажда се и се сипва в тава да изстине. Нарязва се на порции като грис халва.
Баница с лапад /Панаретовци/
Запържват се лапад, лук и гюзум и се добавя натрошено сирене. От тесто се правят кори, намазняват се и върху тях се слага от плънката. Навива се на охлюв и се пече до зачервяване. Отгоре може да се сложат бучки масло. След изпичане се задушава.
Сладък булгур /Панаретовци/
Продукти: 2 ч.ч. ситно натрошен булгур /може да се накисне за 1 час/; 4-5 ч.ч. вода /която трябва да поври 20 минути/; 1,5 ч.ч. захар; 100 мл олио; 1-2 к.л. червен пипер
Приготвяне: Този десерт се е сервирал задължително на кръщенетата на малките деца в с. Панаретовци, наричани пануди. Житото се строшавало с т.нар. ромел. Натрошеният булгур се сварява до готовност за ядене. Оставя се малко да си поеме водичката, ако е повече, се излива, подслажда се на вкус и се залива /кавардисва/ с малко сгорещено олио с червен пипер. Разбърква се да си поеме мазнината и се сервира топъл.