Магнезият е 11-ият по разпространение елемент в човешкото тяло. Той участва в над 300 биохимични реакции и е от особено значение за цялостното ни здравословно състояние. За съжаление количеството, което приемаме с храната, намалява, особено ако наблягаме на рафинираните продукти.
Дефицитът на магнезий може да доведе до множество здравословни проблеми. Ранните признаци за недостиг на магнезий включват умора, виене на свят, немощност, загуба на апетит и главоболие. Състоянието обаче трудно се диагностицира, тъй като не излиза в обикновените кръвни изследвания.
Препоръчителният дневен прием за децата е между 65 и 110 грама в първите години. За възрастни, количеството е около 350 грама дневно. Магнезият е важен за сърцето, сърдечно-съдовата и имунната системи, както и за мускулите ви. Ето и седем храни, в които се съдържа най-голямо количество магнезий.
- Банани – те съдържат и калий и аминокиселината триптофан, която пък се бори с депресията.
- Ядките също са богати на магнезий. Спрете се на микс от бадеми и кашу. Те съдържат и ценни за стомаха фибри, а освен всичко повишават и когнитивните способности.
- Същото се отнася и до семената – тиквеното, слънчогледовото и сусамът съдържат най-голямо количество от важния минерал. Те са добър източник на енергия, съдържат и полезни фибри.
- Тофу не е храна само за вегетарианци. Всъщност този продукт е добър растителен източник на протеини и минерали.
- Овесената каша също е богата на магнезий, но същевременно балансира холестерола и е идеален източник на енергия рано сутрин.
- Сладката царевица не е просто лятно лакомство, тя е и много полезна. Зрънцата й са особено диетични, съдържат фибри и Витамин С.
- Грахът също попада в категорията “богати на магнезий храни”. Освен това, зърната му са богати на витамините А, В1, В2, В3, В6, С, Е и К.