close
България

Абитуриенти от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“- Сливен получиха немски езикови дипломи

DSC_3975

Немски езикови дипломи DSD II за високите нива B2 или C1 получиха 18 гимназисти, които тази година завършват средното си образование в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“. Това стана на среща в зала „Май“, в присъствието на абитуриенти, учители и родители.

За мен, като възпитаник на Езиковата гимназия, е чест и гордост да присъствам на този вълнуващ момент, заяви кметът Стефан Радев в обръщението си към зрелостниците. „Немските езикови дипломи отварят нови възможности, които поколенията преди вас не са имали. Знам, че зад тези дипломи стоят много труд, много постоянство“, каза още Радев и поздрави всички зрелостници от гимназията, както и преподавателите им, за високите резултати в обучението през изминалите години. „Сливен винаги ще очаква младите хора, които днес завършват училище, да се върнат в родния град с придобити нови знания и нов кръгозор!“, допълни кметът.

Абитуриентите бяха поздравени от директора на гимназията Ефросина Кисьова и началника на РУО Кристияна Станкова. Сибиле Шабанска, консултант по немски език в страната ни, връчи отличие на преподавателката Нина Неделчева, подготвила учениците от немските паралелки за трудните изпити по пътя към придобиването на DSD II. Гимназистите бяха поздравени от техни връстници – талантливи музикални изпълнители.

Първите немски езикови дипломи бяха връчени на зрелостниците през миналата година и този момент съвпадна с 50-годишнината на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, съобщи директорката Ефросина Кисьова. Дипломите са официален сертификат на образователните власти във Федерална република Германия и условие за записване в университетите в Германия, Австрия, Швейцария. Признати са от всички европейски университети и заместват кандидат-студентската оценка по немски език в много висши училища, в това число и в Софийския университет. Признати са от работодателите в цяла Европа и в България.