close
България

Аварии рушат архитектурния резерват Жеравна

jeravna

Над 40 са къщите за гости, които приемат туристи във възрожденска Жеравна. Това силно повишава консумацията на вода през лятото. Намирането на нов водоизточник в котленското село е от първа необходимост, за да се преодолее съществуващият воден дефицит, съобщиха от ВиК в Сливен.

От лабораторията на дружеството установили местата, където има течове. Те се появили заради старата водопроводна мрежа, както и заради небрежното изпълнение на изградената в малък район нова мрежа. Мнението на специалистите било да се изготви нова схема на водоснабдяването. Управителят на ВиК в Сливен инж. Севдалин Рашев и представители на сондажна фирма отиват на място утре, за да открият приемна и да отговорят на въпросите на местното население.

Основни ремонти на мрежата не били правени, с изключение на частичен ремонт на канализацията за отпадни води. А авариите станали ежедневие. “Всеки ден се случва по нещо. От ВиК идват, копаят заради авариите, но после не възстановяват настилките. Калдъръм не остана! Имаме нужда от нова ВиК мрежа, но това са много големи инвестиции. Дано да се намерят, но не съм чула досега някой да е заявил инвестиционно намерение въпреки огромната ни нужда”, каза кметицата на селото Галя Недева.

Родното място на Йордан Йовков е архитектурен резерват, законът пази възрожденския стил на къщите, калдъръма по улиците, налага ограничения за движението на тежки автомобили. След промените през 1989 г., когато бяха ликвидирани малките производства в Жеравна и бе ликвидирано училището, основният поминък остана единствено туризмът.

Сух режим

Мрежите на 60 години не издържат

“Преди време във всяка къща имаше по една-две бани, сега в къщите за гости има по десетина. Нито ВиК мрежата, която е изградена преди 50-60 години, нито електропреносната мрежа могат да издържат на големи натоварвания”, обясни кметицата Галя Недева.

По думите й в някои от хотелите има басейни, хидрофори. Когато тези съоръжения работят, черпели от водата на селото и оставяли местните на сух режим. /trud.bg